Lockdown za necijepljene u Austriji počinje sutra, trajat će do 24. 11.

0

AUSTRIJA namjerava uvesti zatvaranje za necijepljene protiv koronavirusa već od nedjelje u ponoć, a ono bi trebalo po sadašnjem planu ostati na snazi do 24. studenoga, prenosi agencija dpa.

Nacrt prijedloga napominje da su potrebne intervencije kako bi se „spriječio raspad zdravstvenog sustava”.

Odluka tek formalnost

Savezna vlada o predloženom zatvaranju namjerava raspravljati s čelnicima pokrajinskih vlada u nedjelju. Još i prije te rasprave, za taj potez postoji već široka potpora.

Odbor Nacionalnog vijeća, donjeg doma austrijskog parlamenta, trebao bi odlučiti o novoj uredbi u nedjelju navečer, što bi trebala biti tek formalnost. Svi austrijski mediji već pišu da kreće lockdown za necijepljenje, kao npr. Kurier.

Kad se zatvaranje uvede, osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele bolest uzrokovane koronavirusom neće smjeti napuštati svoje domove osim pod određenim okolnostima.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina

Od pravila bi se izuzele osobe koje obavljaju prijeko potrebne poslove, koje odlaze na posao, izlaze radi vlastitog tjelesnog i duševnog zdravlja ili zbog „osnovnih vjerskih potreba”.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Danas imaju više od 13 tisuća novih slučajeva

Austrija je u subotu zabilježila više od 13 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji.

Tjedna incidencija, odnosno učestalost pojavljivanja koronavirusa na 100.000 ljudi narasla je na 814.6.

Gsw Press / index.hr