Čini se da niti korona niti suša nisu uspjele umanjiti radost izlagača i posjetitelja na tradicijskoj izložbi „Jesen u Lici“ koja je danas po 23. puta za redom otvorena u Gospiću. Uz Gradski puhački orkestar i mažoretkinje na samom činu otvaranja ove izložbe oko središnje pozornice natiskivalo se mnoštvo koje željelo vidjeti i čuti goste i domaćine, kulturno-zabavni program, kao i dio izlagača.

Osim premijera Andreja Plenkovića na svečanom otvorenju bio je izaslanik generalnog pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, ministri Oleg Butković, Marija Vučković i Nikolina Brnjac, hrvatska predstavnica u EU Sunčana Glavak, nekolicina državnih tajnika, predstavnika braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije, kao i predstavnici devet Županija koje su partner ove manifestacije.

„Lijepu našu“ otpjevala je operna diva Sandra Bagarić, dok je prvi govornik bio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. On posebno zahvalio premijeru i predstavnicima Vlade koji daju postojanu pomoć najvećoj, ali i najslabije naseljenoj hrvatskoj županiji. Starčević je ponovno istaknuo razloge za promjene pravilnika o dodjeli poticaja koji, po njegovim riječima, samo „pune džepove pojedincima, proizvodi se sve manje hrane, dok je Lika i dalje najveća zelena pustinja u Europi“.

Odjeven u ličku narodnu nošnju župan Ernest Petry je s puno emocija govorio o Ličko-senjskoj županiji.

Ovdje su prelijepo proljeće, ljeto i zima, ali jesen nam daje za pravo da bismo rekli da je to u Lici najljepše godišnje doba. Na svakom koraku se osjećaju Božja ruka i milost Gospina. Da je ovo predivan kraj pokazuje nam i podatak da je površina nacionalnih parkova i parkova prirode samo u Lici veća nego li sva zaštićena područja u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost Like čine njezini vrijedni ljudi okrenuti tradiciji i prenošenju narodnih običaja s generacije na generaciju. Ali tradicija ne znači da smo okrenuli leđa napretku i suvremenim trendovima. Naprotiv. Predsjednik Tuđman davno je rekao tadašnjoj tek stasaloj generaciji:“Budite moderni, budite građani svijeta, ali nikada ne zaboravite tko ste i iz kojeg naroda dolazite. Pravi kozmopoliti i pravi građani svijeta možete biti samo kao pravi Hrvati“.
Zato naš uspjeh ovisi i o otvorenošću prem suvremenom. Jesen u Lici je smotra naših tradicionalnih vrijednosti, naše nošnje i izvorna narodna pjesma koja će se oriti dok god bude Hrvatske i Ličana. Moja zadaća i zadaća mojih suradnika je da tu tradiciju sačuvamo, kao i naš identitet, težeći zajedništvu i modernošću koji će nam omogućiti napredak u svakom pogledu. Želim Liku modernih Starčevića, suverenih Jelačića i vizionarskih Tesla. S ovoga mjesta pozivam sve Ličanke i Ličane da mi se pridruže, zaključio je župan Petry i poimence zahvalio šampionima u proizvodnji meda, sireva, šljiva, base i mnoštva tradicijskih proizvoda Like.

Marijan Kustić je izrazio želju da na svim budućim Jesenima u Lici bude još više izlagača i posjetitelja, kao dokaz veće populacije.

Malo prije nam je premijer rekao jednu vrlo znakovitu rečenicu:“Moja vrata su vam uvijek otvorena, pa još više dolazite, pišite, šaljite projekte i prijedloge“. Zato i ja napominjem potrebu da još bolje surađujemo i da naši projekti budu na korist svih građana.“

„Jesen u Lici“ otvorio je premijer Andrej Plenković izrazivši zadovoljstvo boravkom u Gospiću.

 

Ovakav entuzijazam, privrženost tradiciji, ovakvu ljubav prema svojem kraju mogu se samo poželjeti. To krasi Ličanke i Ličane pa svi s pravom konstatiramo da je Lika srce Hrvatske. Hvala vam na iskrenom gostoprimstvu i čast mi da smo danas ovdje. Također mi je drago čuti da je ova manifestacija organizirana u partnerstvu s još devet Županija. Ovdje su izlagači iz cijele Hrvatske i prigoda je da bismo vidjeli što oni nude. Postoji koncept i ocjena kvalitete ličkih proizvoda koji je mnoštvo ovih proizvoda svrstalo u sami vrh. Daje im pečat izvornosti, ekološke proizvodnje, duge tradicije i neosporne kvalitete. Tako svakome tko bira kvalitetne proizvode daju signal da kupe upravo autohtone proizvode.
Mi smo uoči ovog događanja na sastanku održanom s gradonačelnicima i načelnicima općina, sa županom Petryjem i predsjednikom Županijske skupštine Kustićem konstatirali da smo u poljoprivrednicima u ovoj županiji isplatili 1,2 milijarde kuna. Dio tih sredstva je iz EU, a preko 250 milijuna iz Državnog proračuna. To samo govori koliko ulaganja je bilo u ovaj kraj, u njegovu poljoprivredu. Željeli smo osnažiti ličke jedinice lokalne samouprave pa smo za svojega mandata povećali prihode gradova i Općina za 37 posto. Dali smo vam poticaj u smislu iskorištavanja sredstva iz fondova EU-a. Samo je Grad Gospić u tome smislu dobio preko 600 milijuna kuna. Imali smo zdravstvenu, gospodsku i proizvodnu krizu, ali smo u tom periodu stali na noge i krenuli dalje. Osigurali smo financijska sredstva, načinili strategijske projekte i primijenili ih u praksi. Zajedno sa više od 25 milijardi eura, rekao je premijer i uz najbolje želje proglasio „Jesen u Lici“ otvorenom.

Tradicijske ličke napjeve izvodio je Gradski zbor „Vila Velebita“ pod ravnanjem Danka Ivšinovića, a riječi molitve kazivao je gospićki župnik preč. Marinko Miličević.

Gs Press