U NOĆI s nedjelje na ponedjeljak život si je oduzela 41-godišnja liječnica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koja je bila u timu koji je u veljači u toj bolnici primio prvog pacijenta zaraženog covidom-19. Vijest nam je potvrdila ravnateljica bolnice Alemka Markotić.

“Tijekom noći 29./30. studenog preminula je naša kolegica, izvrsna osoba i stručnjak, vrijedna članica našeg kolektiva. Službene informacije o uzroku smrti nemamo. Molim da uvažite osjećaje svih kolega i djelatnika Klinike i obitelji preminule te da se ne koriste neprovjerene informacije i nagađanja”, stoji u odgovoru ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, dr. Alemke Markotić za Index.

“Bila mi je najbliža suradnica, bila mi je kao kći”

Razgovarali smo s prof. dr. Adrianom Vince koja je surađivala s preminulom liječnicom. Dr. Vince duboko je potresena ovom viješću.

“Grozno smo potreseni, ona mi je bila najbliža suradnica, bila mi je kao kći. Puno je radila, imala je naporan raspored kao svi mi, situacija je posebno teška, od veljače radimo s covid-pacijentima, njena me smrt jako pogodila”, kazala nam je kratko dr. Vince.

Brojni kolege opraštaju se od preminule liječnice na društvenim mrežama.

Potresena gubitkom prijateljice i kolegice oglasila se i liječnica iz KB Dubrava Ada Barić Grgurević. Na Facebooku je napisala svima poruku da čuvaju svoje zdravlje.

Bressan: Ovo je neminovno rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi

Liječnica koja je od dana kad je Covid stigao u Hrvatsku bila na prvoj crti u borbi protiv virusa preminula je u stanu.

“Kada radite u nenormalnim uvjetima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih djelatnika, uključujući liječnike, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način”, kazala je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit za RTL.

Vijest o smrti kolegice s Covid odjela nije iznenadila ni ostale njezine kolege. Svi zdravstveni radnici već dugo rade pod velikim teretom.

“Ovo je neminovno rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi, svi zdravstveni djelatnici, ne samo liječnici, nego i sestre i drugo pomoćno osoblje u ovoj izvanrednoj situaciji”, rekao je predsjednik KOHOM-a Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan.

“Svi smo mi ljudi i svatko od nas ima neke svoje krajnje ljudske, psihološke i fizičke granice. I bojim se da smo se tome približili i da će neki prijeći te granice. Imat ćemo vrlo neugodnih situacija”, kaže Bressan.

Liječnici traže psihološku pomoć

Da se to ne bi dogodilo bolnički liječnici apeliraju.

“Ono što bismo apelirali na mjerodavne institucije da ovu situaciju shvate krajnje ozbiljnom i da pokušamo zajednički naći način da se ona riješi”, kaže Šmit.

“Očekujemo da bi nam trebala i psihološka i psihijatrijska pripomoć kako bismo se mogli onda, u konačnici, dalje vraćati na svoja radna mjesta stabilni i donositi odluke u najboljem interesu za naše pacijente”, dodaje Šmit.

Gs Press / index.hr