Nema sumnje da su sve službe za žurna djelovanja u vrijeme tragedije Banovine (koja će, nažalost, još dugo osjećati posljedice potresa) herojski odradila zadane poslove. Na stranu sitne intrige i nesuglasice „tko je bio veći šef na terenu“, sve nazočne službe i svi timovi pokazali su stručnost, profesionalni pristup i što je najvažnije maksimalnu dozu humanosti koja ruši sve predrasude i nepotrebna pitanja ‘ko je više pomogao. U vrh te piramide svakako treba ubrojiti vatrogasce.

Pohitali su na teren u najtežim trenucima, mnogi su blagdane proveli sa stradalnicima, bili su ruka spasa kada je to bilo najpotrebnije i nisu niti u jednom trenutku posustali i pokleknuli pred nedaćama. „Prvi među jednakima“ među vatrogasnim postrojbama iz Ličko-senjske županije bio je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Naš poziv zatekao ga je doma, na zasluženom kratkom odmoru uoči novog odlaska na Banovinu, „današnju hrvatsku dolinu suza i očaja“, kako su je već s razlogom prozvali neki mediji.

Odmor će potrajati tek neki dan jer se 1. veljače vraćam na teren. Valjda nas tijekom operativnih zahvata budnima drži nakupljeni adrenalin pa smo uz vrlo kratke intervale odmora stalno bili na terenu, uz vrlo kratke stanke da bismo odspavali po par sati. Bio sam na terenu pomoćnik glavnog zapovjednika za Banovina, za gradove i naselja na području Siska, Petrinje i Gline. Nema tu subjektivnosti niti samohvale, vatrogasci su na terenu odradili ogroman i vrlo odgovoran posao. Tu su i ekipe Crvenog križa, GSS-a, volonteri… Ta sinergija i združena snaga svih koji su pomagali učinile su da se u tim tragedijama osjeti kako tamošnji građani nisu prepušteni sebi samima, da smo bili Hrvatska u malome na vrlo uskom prostoru, rekao nam je Hrvoje Ostović.

Ono što nam nije rekao Hrvoje Ostović doznali smo od drugih službi i od građana Banovine: Ličko-senjski vatrogasci su bili na najvišoj profesionalnoj razini i to ne samo kao vatrogasci, već i psiholozi koji su pomagali ljudima kojima je ova tragedija u svega nekoliko sekundi odnijela gotovo sve, osim golog života.

M. S.