Uoči obilježavanja Međunarodnog dana žena, posebnu pažnju privlači Ličko-senjska županija, koja izranja kao primjer rodne ravnopravnosti i inkluzije žena u radnoj snazi.

Ova županija ne samo da predstavlja uspješan model osnaživanja žena na svim razinama profesionalnog angažmana, već postavlja i novi standard za institucije i organizacije diljem zemlje.

Ličko-senjska županija impresivno odražava ovu predanost kroz svoju strukturu zaposlenih. Od ukupno 127 zaposlenih, 100 je žena, što predstavlja 78,74 % radne snage. Još značajnije, od 11 pročelnika/ca u županijskim odjelima, njih 10 su žene, što iznosi 90,90 %.

U javnosti je uvriježeno mišljenje da su Ličani patrijarhalni, ali ovi podaci ne samo da demantiraju te navode, već svjedoče potpuno suprotno, što potkrepljuju činjenice o značajnoj odnosno dominantnoj zastupljenosti žena u upravljačkim i odlučujućim pozicijama unutar Županije, te potiču na promišljanje o važnosti rodne ravnopravnosti kao ključnog faktora u razvoju društva.

Ličko-senjska županija time ne samo da postavlja primjer dobre prakse, već i otvara put prema jednakim mogućnostima za sve, pokazujući da je napredak moguć kad se stvaraju uvjeti u kojima svatko, neovisno o spolu, može ostvariti svoj puni potencijal.

Gs Press