Prema najnovijim podacima Otvorenog proračuna, Ličko-senjska županija vodi na nacionalnoj razini po ulaganju u socijalnu skrb. Uspoređujući s brojem stanovnika i drugim županijama, izdvaja se iznosom od 77 eura po stanovniku u prošloj godini, dok je u 2022. godini za socijalnu skrb izdvojeno čak 85 eura po stanovniku.

Planovi proračuna za tekuću godinu uključuju financiranje raznovrsnih programa i aktivnosti. Među njima se ističu pomoć osobama slabijeg imovinskog statusa, pokrivanje troškova liječenja za socijalno ugrožene, prigodne nagrade umirovljenicima, podrška udrugama iz Domovinskog rata, programi zdravstva i socijalne skrbi, te edukacija za djelatnike u socijalnoj skrbi. Društvo Crvenog križa igra ključnu ulogu u provođenju ovih programa, pružajući pomoć obiteljima s više djece, invalidima, povratnicima i osobama treće dobi.

Značajan dio proračuna, 50 tisuća eura, namijenjen je Društvu Crvenog križa, s posebnim fokusom na socijalnu pomoć, zdravstvene i socijalne udruge, te sufinanciranje prijevoza za umirovljenike.

Najveća investicija odnosi se na Dom za starije Ličko-senjske županije, koji nudi 381 mjesto za smještaj u svojim objektima u Gospiću, Otočcu i Udbini. Udbinski objekt nedavno je prošao kroz projekt energetske obnove, čime je dodatno unaprijeđena kvaliteta života starijih osoba. Prošlogodišnja odobrena sredstva za gradnju novog Doma u Senju omogućit će smještaj za dodatnih 103 starije osobe, što je od vitalnog značaja s obzirom na podatak da 30 posto stanovništva županije čine osobe starije od 60 godina.

U sklopu financiranja socijalnih programa, izdvojena su i sredstva za Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, uključujući osposobljavanje stručnjaka za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Projekt „Donesimo osmijeh“ omogućio je otvaranje trajnog skloništa za žene žrtve nasilja i njihove obitelji u Korenici, s kapacitetom za 8 korisnika, financiran sredstvima Europske Unije i Državnog proračuna.

Ličko-senjska županija, kroz ove i mnoge druge programe, pokazuje kontinuiranu predanost poboljšanju socijalne skrbi i kvalitete života svojih stanovnika, postavljajući primjer cijeloj zemlji u brizi za socijalno ugrožene skupine.

Gs Press