Ličko-senjski župan Ernest Petry danas je potpisao ugovore o financiranju s predstavnicima različitih udruga. Ovi ugovori, namijenjeni sufinanciranju djelovanja u 2024. godini, obuhvaćaju sredstva za HGSS Stanicu Gospić, Vatrogasnu zajednicu Ličko-senjske županije i društvo Crvenog križa.

Župan Petry istaknuo je kako su prva dva ugovora fokusirana na podršku snagama iz sustava Civilne zaštite. Uočljivo je povećanje sredstava u odnosu na prethodne godine, s 14,29 posto više sredstava za HGSS Stanicu Gospić i značajnih 31,64 posto više za Vatrogasnu zajednicu. Također, financiranje Programskih aktivnosti Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije povećano je za 11.900 eura u odnosu na 2023. godinu.

Petry je naglasio da, iako sredstva nikada nisu dovoljna za sve potrebe, ovo povećanje pokazuje kontinuiranu podršku Županije. Zahvalio se HGSS-u stanici Gospić na učestalim akcijama spašavanja te Vatrogasnoj zajednici na smanjenom broju intervencija u prošloj godini. Usporedba s iznosima iz 2021. godine pokazuje dvostruko veća sredstva za 2024. godinu, ukupno 135 882 eura.

Župan je također istaknuo povećanje sredstava u poljoprivredi i drugim sektorima u posljednje tri godine kao dokaz pozitivnog poslovanja Županije. Posebno je pohvalio rad Crvenog križa, koji je ove godine dobio 49 000 eura, 24 posto više nego prethodne godine. Zahvalio se Crvenom križu na uspješnim akcijama i angažmanu oko smještaja ukrajinskih državljana u Županiji, gdje je kroz Prihvatni centar Gospić smješteno 770 osoba.

Zaključujući, Petry je izrazio zahvalnost pročelnicama Odjela i voditeljici Stožera te svojoj zamjenici Jasni Orešković Brkljačić. Naglasio je važnost uspješne suradnje i mogućnost podjele proračunskih viškova nakon veljače. Predstavnici potpisnika Ugovora izrazili su zahvalnost i potvrdili spremnost njihovih službi da budu na raspolaganju svim građanima Ličko-senjske županije, kao i svima koji se nađu u nevolji.

Povećanje sredstava za HGSS, vatrogasce i Crveni križ ne samo da unaprjeđuje njihove operativne mogućnosti, već i pruža veću sigurnost i podršku u hitnim situacijama.

Gs Press