Ličko-senjska županija je unatoč situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19  i u 2020. godini osigurala proračunska sredstva za odobravanje bespovratnih potpora razvoju poljoprivrede sukladno Programu potpora poljoprivredi na području Ličko-senjske županije. Planirani iznos potpora je  u ukupnom iznosu od 500.000 kuna.

Ovim je povodom  danas u  prostorijama Kabineta župana  župan Ličko-senjski dr. Darko Milinović potpisao s korisnicima odobrenih sredstava Ugovore o odobravanju bespovratnih potpora iz Programa potpora poljoprivredi na području naše županije s mladim poljoprivrednicima. U uvodnom govoru župan Milinović istaknuo je važnost ovoga događaja.

U ovoj svekolikoj krizi opet se sastajemo kako bismo podijelili dobre vijesti. Riječ je pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, ali se prije svega želim zahvaliti vama jer je jedan od naših programa modernicacija i osposobljavanje Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i mladih ljudi u poljoprivredi. To spominjem iz razloga što vam na tome moram čestitati jer ste jedni od onih koji svojim rukama zarađujete kruh za sebe i svoje obitelji. Na području naše županije sada ima gotovo 5 000 OPG-a i volio bih da im se pridruže mnogi mlađi ljudi. Već sam se umorio govoreći o načinima kojima Ličko-senjska županija želi poticati mlade ljude da bi pokrenuli vlastitu proizvodnju. Tako sada imamo i sredstva za sufinanciranje strojeva koji služe za poljoprivrednu proizvodnju. Još uvijek se „bojim“ da svi OPG-ovci niti ne znaju za naše subvencije. Dogodine će ići nove aktivnosti i novi načini sufinanciranje privatnog sektora. Tako smo sada potpisali ugovore za  po 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Volio bi da me OPG-i dovedu u situaciju da nam za tu namjenu ponestane sredstava pa da ih moramo potražiti rebalansom, rekao župan dr. Milinović i naglasio kako od sada postoji i nova stavka programa razvojnih i primjenjivih istraživanja u poljoprivredi za koju je Ličko-senjska županija već osigurala bespovratna sredstva.

Župan je tijekom sastanka također istaknuo činjenicu kako je Ličko-senjska županija već izdvojila dodatnih 310 tisuća kuna i doslovno spasila mljekarstvo koje je na ovim prostorima bilo u bezizlaznoj situaciji. Na ovaj način se povećao popis gospodarskih grana koje su uz turizam, drvno-prerađivačku djelatnost i brojne i različite OPG-e dobile pomoć kako bi konsolidirale svoju djelatnost. Ugovore su danas potpisali predstavnici šest OPG-a, a u njihovo ime zahvalio se Alen Zorić, ugledni gospićki pčelar.

Ovaj potez župana i Ličko-senjske županije je svakako hvale vrijedan da se pomogne mlađim ljudima i poduzetnicima, posebno kada je u pitanju poljoprivreda. Svaka je pomoć dobro došla, bez obzira o kakvoj je proizvodnji riječ. Kako smo čuli od župana ovo je tek početak ovakvih vidova pomoći. Moj OPG uskoro prelazi u profesionalni odnos i bavit će se prozivodnjom selekcionirah matica pčela. To je poseban uzgoj domaće sive pčele za što  smo dobili  posebnu licencu od Ugojne organizacija, odnosno Ministarstva poljoprivrede, rekao je između ostaloga Alen Zorić.

Alen je inače predsjednik Udruge pčelara Gospića i ovim se specifičnim uzgojem bavi već punih 10 godina.

Gs Press / M.S.