U Otočcu je danas održan Investicijski forum Istre, Primorja i Gorske Hrvatske (Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije)  Lider invest Otočac. Okupio je predstavnike ovih županija, gradonačelnike, načelnike Općina i mnoge gospodarstvenike. Odrćan je u dvorani Županijske komore u Otočcu ovaj skup su otvorili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, predsjednik Županijske komore Otočac Joso Brajković i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović. Govoreći o ukupnim gospodarskim problemima ličke regije Joso Brajković je istaknuo ratna razaranja, odlazak mladih ljudi u inozemstvo, kao i neuspjele državne recepte o ravnomjernom razvoju Hrvatske, strategije o kojoj se stalno govori, ali se ne provodi u djelo. Brajković se zasebno zahvalio nazočnom ratnom premijeru Franji Gregoriću zbog ublažavanja posljedica rata u ovom dijelu Hrvatske. Projekt Lider invest predstavio je Mladen Vedriš, predsjednik stručno odbora Lider investa.

-Hrvatska je u kratkom vremenu izgubila više od 180 tisuća radnih mjesta i na taj način se smanjio gospodarski potencijal. Projekt o kojem danas govorimo ima za cilj potaknuti proizvodne investicije i na taj način nadoknaditi dio spomenutih gubitaka. Uskoro će izbori za EU parlament, „novo dijeljenje karata“ za koje se Hrvatska mora što bolje pripremiti, ali i kod kuće da bismo bili sposobni iskoristiti ono što nam se nudi. Ovo je četvrti natječaj i drago mi je da je „Lider invest“ stvorio kontinuitet, rekao je Mladen Vedriš čiji je tim pojasnio načine apliciranja projekata na nove natječaje. Održano je i predavanje o Investicijama u Hrvatskoj, o čemu je govorio predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Davor Pitting, a Martina Čeović iz FINE je predstavila FINA e-usluge. U sklopu programa organiziran je okrugli stol na temu: „Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u Ličko-senjskoj županiji“, na kojem su sudjelovali predstavnici velikih i malih tvrtki  koje su ostvarile značajnu investiciju u Ličko-senjskoj županiji: Milan Filipović, Tesla-digitalni park gradova, Blaženka Jurčić-Vivian, direktorica tvrtke „Lika svjetlo“, Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera, Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije i Karlo Starčević, vlasnik Pivovare „Ličanka“ i gradonačelnik Grada Gospića.

Sukus aktivnosti Lider investa je odgovor na pitanja poput načina kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investicij, kako se uključiti u izbor za najbolju proizvodnu investiciju te kako predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija mogu pomoći. Na neka od ovih pitanja kroz gospodarsko-političku prizmu dao je župan ličko-senjski Darko Milinović.

-Gospodin Šajatović je istaknuo četiri uvjeta za gospodarski razvoj, a ja bih dodao i peti-političku stabilnost od općine, grada, županije  do države. I ja smatram da je investicija ponekad „plaha srna“ koja lako pobjegne. Moram istaknuti da je nedavno uspjela investicija od 10 milijuna eura u maloj općini Lovinac. Vlasnik budućeg turističkog kompleksa za elitni turizam g. Goran Štrok je izjavio kako nigdje u Europi gdje je poslovao nije dobio građevinsku dozvolu za 10 dana. Mislim da je kroz to rečeno sve kako se moraju ponašati jedinice lokalne samouprave. To je zapravo obrazac ponašanja i poslovanja koji za rezultat ima zadržavanje investicije na određenom području. Ne dozvoljavam da je Ličko-senjska županija spominje kao uteg oko vrata RH. BDP nam je unatrag godine dana povećan za 0,8 posto i 13 župnanija je  po tome iza nas. Unatrag tri godine porastao nam je broj trgovačkih društava za 22 posto. Zato tvrdim da ova županija nije nerazvijena, ali nije niti dovoljno razvijena s obzirom na svoje potencijale. Broj dolazaka turista povećan je lani za 56 posto, a broj noćenja 76 posto, odnosno 2,6 milijuna noćenja u prošloj godini, naglasio je župan Milinović i posebno istaknuo kako je iz Ličko-senjske županije unatrag četiri godine povećan izvoz za 240 posto.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.