Lički stožer: Pola od 41 novog slučaja su cijepljeni i oni koji su preboljeli koronu

0

U LIČKO-SENJSKOJ županiji je u posljednja 24 sata covid potvrđen kod 41 osobe, od kojih je njih 15 iz gospićkog Doma za starije, a neki od njih su inficirani drugi put ili pak nakon cijepljenja.

Ravnatelj gospićkog Doma za starije i nemoćne Ivan Bronzović potvrdio je Hini da oko pola novooboljelih čine ljudi koji su cijepljeni ili jednom ili s obje doze cjepiva protiv covida, kao i pojedinci koji su covid već preboljeli. Ovdje valja napomenuti da mogućnost infekcije kod cijepljenih, posebno onih koji su primili samo prvu dozu, postoji, no premda cijepivo ne štiti uvijek od reinfekcije, cjepiva kojima se cijepi u Hrvatskoj prema dosadašnjim podacima 100 posto štite od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. Što se tiče onih koji su preboljeli koronu, dosadašnja su istraživanja pokazala kako su oni zaštićeni oko šest mjeseci od infekcije covidom-19.

Među oboljelima je i nekoliko korisnika iz Petrinje, koji su nakon potresa smješteni u Gospić, dio procijepljen, dio ne.

Bronzović smatra ovo trećim valom epidemije i najavljuje za sutra testiranje svih korisnika, jer dio pozitivnih su dobili pozitivan test na manje pouzdanom antigenskom testu.

To je i razlog što će se do petka suzdržati od davanja točnih brojeva korisnika koji se smatraju reinficiranima ili inficiranima unatoč cijepljenju.

Od ostalih novooboljelih 14 je iz Gospića, 8 iz Otočca, dva su slučaja iz Novalje i po jedan iz Senja i Vrhovina. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.
Aktivnih je slučajeva 221, a na bolničkim je liječenju 27 pacijenata.

U Ličko-senjskoj županiji  ukupno je dosad oboljelo 3610 osoba, 116 je umrlih, a izliječenih je 3273.

Gs Press / index.hr