Kako pomoći malim mljekarima, kako zadržati mlade obitelji na selu i na koje načine  pospješiti poljoprivrednu proizvodnju bila su samo neka od pitanja na koje su zajednički pokušali naći odgovore župan ličko-senjski dr. Darko Milinović i predsjednik hrvatske Udruge malih mljekara, ugledni lički poduzetnik Vladimir Tomaić. Najvažniji „vjetar u leđa“ ličkim malim mljekarima svakako je danas potpisani Ugovor kojim će Ličko-senjska županija financijski pomoći ove gospodarsku granu. Župan dr. Milinović inzistirao je na održavanju ovoga sastanka zbog njegove krucijalne, suštinske važnosti.

Unatoč financijskim poteškoćama koje smo imali, danas smo u mogućnosti pomoći naše mljekarstvo sa 320 tisuća kuna. Gospodin Tomaić i ja potpisat ćemo Ugovor za koji smo uvjereni da će puno pomoći mljekrima, a slušajući njihove probleme pitanje je bili se bez toga uopće mogli baviti tim poslom. Vjerujem da ćemo i naredne godine osigurati sredstva za ovu namjenu jer se bojim da mnogi proizvođači bez te pomoći ne bi opstali u svom poslu. Zapravo se nadam da ćemo za ovu namjenu našim mljekarima moći pomoći i sa više sredstava, zaključio je župan dr. Darko Milinović

Govoreći o problemima malih mljekara predsjednik udruge Vladimir Tomaić zahvalio se na razumijevanju župana dr. Milinovića jer je opastanak ove proizvodne grane u Lici ovisio isključivo o ovoj pomoći.

Već 28 godina bavim se proizvodnjom i preradom mlijeka isključivo s područja Ličko-senjkske županije. Ukupne okolnosti su nas natjerčle da smo morali smanjivati našu proizvodnju. Razlog tome je, između ostaloga, što smo ulaskom u EU dobili tržište poreplavljeno jeftinim i nekvalitetnim mljekarskim proizvodima. Tako npr. u našim trgovinama imate u ponudi kilogram uvoznog sira za 27 kuna, a toliko mene košta samo mlijeko za proizvodnju kilograma sira. To je samo jedan primjer koji kazuje koliko je naša proizvodnja došla u probleme.  Oko mljekarstva i prerade mlijeka cijela Europa ima probleme pa bez pomoći države ne bi osptali brojni proizvođači i prerađivači mlijeka.  Mi smo još 2006. godine osnovali Udrugu hrvatskih malih mljekara, sa 23 članice, danas nas je 11. To dovoljno govori o stanju u kakvom se našla naša proizvodnja. Mi smo svjesni toga da bez ovakve pomoći i razumijevanja ne bismo niti opstali. Na području Like sada postoji 30-ak otkupljivača mlijeka jer su mnogi odustali zbog visokih troškova prikupljanja mlijeka. Ovo je vrlo velika županija i troškovi prikupljanja mlijeka su veliki. Zato je ova pomoć Ličko-senjske županije jedini način da se održimo i opstanemo, zaključio je Vladimir Tomaić.

Također je istaknuo detalje vezane uz brojne troškove u prikupljanju i preradi nlijeka koji enormno poskupljuju sve mlječne proizvode. Bez pomoći Ličko-senjske županije u pitanje bi došla rentabilnost mljekarstva, a s time i brojna radna mjesta diljem Like.

-Zahvaljuem na razumijevanju  županu dr. Darku Milinoviću, zahvaljujem Županiji jer moram naglasiti kako bez ove pomoći postaje sasvim upitno kako nastaviti s radom u ovim uvjetima, naglasio je Vladimir Tomaić, predsjednik Udruge malih mljekara  u RH.

Gs Press