U subotu 13.1.2024. održano je prvo Županijsko prvenstvo Ličko-senjske županije za djecu iz Like. Prisustvovalo je 98 natjecatelja čime ovaj sport definitivno postaje jedan od masovnijih i u našim krajevima.

Vrlo važno je napomenuti da je gimnastika sport koji je koristan za sve ostale sportove pošto djeca koja prođu školu gimnastike od 3. godine starosti do 10. godine kada nastupa specijalizacija za sve ostale sportove imaju puno veću vjerojatnost da jednog dana postanu u nogometu Luka Modrić, hrvanju Josip Čorak, košarci Dražen Petrović ili primjerice u rukometu Ivano Balić. Gimnastika razvija u najvećoj mjeri koordinaciju tijela, fleksibilnost u svim zglobnim sustavima i naravno brzinu, snagu, preciznost a to su sve sposobnosti od itekakvog značaja za daljnji uspjeh u bilo kojem sportu.

Natjecanje je organizirano od strane Gimnastičkog saveza Ličko-senjske županije i jako je važno da je to prepoznala i zajednički podržala lokalna i regionalna politika jer djeca su zalog za budućnost a sport je definitivno jedan ispravan put gdje djeca stječu radne navike i jačaju tijelo i duh što je bitno i za uspjeh u životu općenito. Otvorenju su prisustvovali:

  • Tomislav Kovačević – Ravnatelj NP Plitvička jezera
  • Danijel Tušak – Lički poduzetnik
  • Milan Radošević – predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije
  • Robert Basić – gl. Tajnik Zagrebačkog gimnastičkog saveza

Inače jedna povijesna činjenica Gimnastički klub Lički Sokol je djelovao u Gospiću od 1889. godine znači još u Austo-Ugarskoj monarhiji da bi rad bio zabranjen od kralja Aleksandra Karađorđevića u kraljevini SHS 1929. godine.

Igrom slučaja 2020. godine na inicijativu doc. dr. sc. Marija Možnika sa Kineziološkog fakulteta i predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza uz pomoć dr. sc. Nikole Starčevića ponovno je revitaliziran Gimnastički klub Lički Sokol i proširio je djelovanje na Korenicu, Perušić i Udbinu.

Gs Press