Ovih dana često gledamo i slušamo na nacionalnim medijima priče o liječnicima koji vode brigu o covid-pozitivnim pacijentima. Nacionalni mediji prvenstveno ističu velike regionalne centre. Županijske bolnice, ali i liječnici se gotovo i ne spominju. Upravo te bolnice jednako tako skrbe o covid pacijentima s nadljudskim naporima. Prije svega hvala im za sve što rade u zdravstvenom sustavu bez obzira na to što nisu medijski eksponirani heroji, ali zato jesu naši heroji. Zato smo odlučiti spomenuti našu infektologinju dr. Margaretu Bajo Dadić.

Zašto je ona heroina u Ličko-senjskoj županiji? Odgovor je vrlo jednostavan. Ta liječnica, naravno, zajedno sa medicinskim sestrama, tehničarima i pomoćnim osobljem, već dva mjeseca skrbi za 20-tak pacijenata na covid odjelu gospićke bolnice. Skrbi i za 15-tak pacijenata koji se liječe u dnevnoj bolnici. Dakle, vodi brigu za oko 40-tak pacijenata. Dr. Bajo-Dadić dva mjeseca radi gotovo 24 sata dnevno, nije joj teško, odgovara na svaki telefonski poziv, a najčešći odgovor joj je:“ Slobodno dođite, ja sam u bolnici.“

To je dakle liječnica koja na rubu fizičke moći dva mjeseca ne zna za slobodan dan. Ne dan, nego sat. Obitelj uspije vidjeti kad se dogovore za zajednički ručak u restoranu. Odlučili smo ispričati vam tu priču da se vidi koliko su bitne i one bolnice koje gotovo nitko ne spominje.

Čestitamo dr. Bajo-Dadić, ali i svim sestrama, tehničarima i pomoćnom osoblju koji izuzetnom požrtvovnošću skrbe o svojim pacijentima. Ova naša priča posvećena je ne samo dr. Bajo-Dadić, već svim liječnicima u Hrvatskoj koji rade u sličnim uvjetima. Svaka čast i Dubravi i KBC-ovima, ali tamo ipak sigurno ne postoji liječnik koji dva mjeseca nije imao ni slobodnog sata, kao naša lička heroina. Ovu priču posvećujemo i svim drugim herojima koji su u istoj situaciji.

Zbog dr. Bajo-Dadić Ličani se osjećaju sigurniji uz adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Želimo njoj i ostalima što manje posla i još jednom zahvaljujemo što će možda sutra s istom požrtvovnošću „voditi„ brigu i o nekome od nas.

Gs Press / c.p.L. O.