Područje Like ima izniman potencijal za razvoj stočarske proizvodnje zahvaljujući velikim pašnjačkim površinama kao i klimatskim uvjetima za ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje. U prilog tome govore podaci Hrvatske poljoprivredne agencije iz 2015. godini prema kojima je na ovom području bilo 18.434 goveda na 2.214 poljoprivrednih gospodarstava. Stočarstvo, kao jedna od najzahtjevnijih poljoprivrednih grana susreće se s brojnim poteškoćama u svom svakodnevnom radu:

  • – Nemogućnost plasmana vlastitih proizvoda;
  • – Niske otkupne cijene proizvoda;
  • – Visoke cijene repromaterijal;
  • – Visoki proizvodni troškovi;
  • – Nedovoljna informiranost o zakonskim pravima i mogućnostima financiranja;
  • – i brojni drugi.

Kako bi se doskočilo ovim problemima, LAG LIKA je pokrenuo inicijativu uspostave proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva. Udruživanje proizvođača i njihov zajednički nastup jača pregovaračku moć proizvođača na tržištu i u prodajnom lancu; omogućava siguran plasman proizvoda; prepoznatljivost proizvoda na tržištu; smanjenje troškova repromaterijala i proizvodnih troškova (veterinarske usluge; uslužno klanje; skladištenje i pakiranje proizvoda i sl.) te zajedničko postizanje povoljnijih uvjeta kako na tržištu tako i u pregovorima prema institucijama. Proizvođačka organizacija u sektoru govedarstva bitan je korak u podizanju stočarske proizvodnje ovoga kraja na jednu višu razinu, a za njenu uspostavu i funkcioniranje osigurana su sredstva kroz Mjeru 9: „Uspostava proizvođačkih organizacija i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. u iznosu do 500.000 EUR za petogodišnje razdoblje. U svrhu informiranja uzgajivača o prednostima udruživanja i uspostave proizvođačke organizacije, LAG LIKA poziva zainteresirane uzgajivače na prezentacije koje će se održati:

 27. listopada 2016. godine u 08.00 sati u Korenici, Učenički dom, Trg Sv. Jurja 2 (za uzgajivače s područja: Donjeg Lapca, Plaškog, Plitvičkih jezera, Saborskog, Udbine, Vrhovina, Rakovice i Gračaca);

 03. studenoga 2016. godine u 09.00 sati u Gospiću, Kulturno informativni centar, Budačka 12 (za uzgajivače s područja: Brinja, Gospića, Karlobaga, Lovinca, Otočca, Perušića i Senja). Sudjelovanje na prezentacijama možete potvrditi putem mail-a: lag-lika@lag-lika.hr ili na broj telefona: 053 658 468.

Gs Press / LAG LIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.