Kratki predah, pa novi toplinski val

0

DANAS je vrhunac toplinskog vala, a u dijelovima zemlje temperature u hladu su išle blizu 40 stupnjeva. Slijedi olakšanje, no nažalost samo kratkotrajno.

Najtoplije je danas bilo u Slavoniji. U Gradištu kod Županje izmjereno je 38 stupnjeva, Osijeku i Slavonskom Brodu 37, Bjelovaru, Sisku i Kninu 36, a u Zagrebu, Splitu i Varaždinu 35 stupnjeva. Pakleno je bilo i protekle noći, osobito u Dalmaciji. Primjerice, u Splitu i Komiži temperatura se cijelu noć nije spuštala ispod 29 stupnjeva.

Više intervencija hitne, većinom nad građanima koji ne spadaju u najstariju skpinu

Hitna je u cijeloj zemlji imala više posla no uobičajeno. Liječnica Deana Martinić iz zagrebačke Hitne pomoći rekla je kako su imali 20 posto više intervencija nego inače te da se većinom radilo o radno aktivnom stanovništvu a ne o starijima.

“Ono što je bitno za građane – ako ikako mogu izbjegavati izlaske van između 10 i 17 sati, nositi adekvatnu odjeću, prehrana je neobično važna, potrebno je uzimati lakšu hranu. Osim tekućine, preporuka je da se piju i izotonični napici”, kazala je za N1.

Pojasnila je i što se događa tijelu prilikom izlaganja visokim temperaturama.

“Dolazi prilagodba organizma, što dovodi do širenja krvnih žila i povećanog znojenja, a time i gubljenja elektrolita. Ako se osoba adekvatno ne pridržava uputa, može doći do toplinskog udara”, ističe liječnica.

Manja promjena pa novi toplinski val

Od sutra nas čekaju nešto niže temperature, no olakšanje će, čini se, trajati samo nekoliko dana.

Meteorolozi već za početak sljedećeg tjedna najavljuju novi toplinski val. No prvo nas očekuje manja promjena vremena.

“Mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Prema večeri pljuskovi mogu biti izraženiji, praćeni obilnijom oborinom i praćeno vjetrom. U subotu će biti još malo manje vruće, pogotovo u kopnenom području gdje će temperatura zraka biti uglavnom oko 30-ak stupnjeva, na Jadranu i dalje preko 30”, kazao je za HRT Dragoslav Dragojlović, prognostičar DHMZ-a.

Promjena vremena bit će kratkotrajna jer od ponedjeljka meteorolozi najavljuju mogućnost novog toplinskog vala.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, koju treba uzeti s rezervom jer se radi o matematičkom modelu, temperature bi ponovo mogle ići preko 35 stupnjeva.

Gs Press / index.hr