DOSADAŠNJA upozorenja za vrućinu i toplinski val zamjenjuju ona za početkom tjedna ponegdje obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme, tuču, jak i olujan vjetar, pa i pijavice. Pritom će osobito od utorka biti osjetno svježije nego prošlih dana, a promjenjivo “samo” do četvrtka, javlja HRT.

U poslijepodnevnim satima Civilna zaštita objavila je upozorenje za iduće dane.

“Narančasto upozorenje DHMZ-a za sutra. Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra, 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje”, piše Civilna zaštita poslijepodne na društvenim mrežama.

“Lokalno je moguć izraženiji pljusak, s njim veća količina kiše u kraće vrijeme, vrlo jak pa i olujan vjetar te tuča, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, pišu.

Slijede nestabilni i manje topli dani uz kišu, grmljavinu, jako jugo, ponegdje i nevrijeme

Na sjevernom Jadranu pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći s nedjelje na ponedjeljak. Tijekom ponedjeljka i na moru i u gorju vrlo nestabilno – lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, ali i tuča. Pritom će puhati mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti.

U Dalmaciji i u ponedjeljak vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 32 do 35 °C. Od sredine dana vrlo je velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka.

Razmjerno valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan – temperatura zraka ujutro između 25 i 27 °C, a najviša dnevna do 33 °C. Ali popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme – uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava.

I u središnjoj Hrvatskoj vrlo promjenjivo. Pljuskovi i grmljavina mogući su već ujutro i prijepodne, a osobito će česti i intenzivni biti u drugom dijelu dana, kad je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom.

Na istok Hrvatske promjena vremena dolazi najkasnije pa će veći dio dana proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uz koje će temperatura porasti do 37 °C. No prema večeri mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće i jače izraženi uz tuču.

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

Nestabilno i promjenjivo u kontinentalnom području i u nastavku tjedna uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. U drugoj polovini tjedna smirivanje vremena.

I na Jadranu idućih dana također treba računati na mjestimice jače izražene pljuskove i grmljavinu, na moru moguće i pijavice, a još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti, objavio je HRT večeras.

Gs Press / index.hr