U dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić čitateljskoj publici danas je predstavljena knjiga „Kosinjska kronika“ autora Milana Rasta-Beće. Ovaj dragovoljac Domovinskog rata i zaljubljenik u Kosinjsku dolinu sublimirao je povijest svojega kraja u 22 poglavlja, ilustrirajući knjigu zemljovidima, fotografijama i mnoštvom autentičnih činjenica.

O knjizi jer najprije govorio Ivica Filipović, dragovoljac Domovinskog rata i osobni prijatelja autora. Naglasio je kako ova knjiga, između ostaloga, dotiče  mnoge događaje kojima Milan Rast osobno svjedočio i prošao trnovit put zbog svojega domoljublja i hrvatskih ideja. U ime izdavača, Centra Gavran, govorio je Milan Filipović. Istankuo je kako je Centar Gavran aktivan desetak godina, pri čemu usko surađuje s eminentnim  imenima hrvatske kulture, povijesti i sudionicima Domovinskog rata. Autor knjige Milan Rast-Bećo rekao je kako je mnoge teme iz svoje knjige doznao i povezao s ljudima koji su bili sudionici i kreatori Kosinjske povijesti.

-U I. svjetskom ratu mnogi su žitelji Kosinja izgubili živote, a nakon konca toga rata doživjeli su torture Kraljevine Jugoslavije. Zato tih godina počinje prvi val iseljavanja u države Sjeverne i Južne Amerike. Novi pogrom Kosinjani su doživjeli tijekom II. svjetskog rata i u godina poraća, u tzv.drugoj Jugoslaviji. Tada se u komunističkoj državi događa drugi veliki val iseljavanja našega kraja. Ljudi proživljavaju novu krizu, umjesto ostvarivanja boljeg života. Tada dolazi samostalna Hrvatska i tom poglavlju posvećujem najveću pozornost jer sam i sam bio aktivni sudionik  mnogih događaja, zaključio je Milan Rast.

U Domovinskom ratu osnovana je Kosinjska bojna sa 548 dragovoljaca,  od 16 do 60 godina. Milan Rast bio je i politički angažiran kao kosinjski tribun iz redova HDZ-a, član prvog saziva tadašnje skupštine Općine Gospić 1990. godine.

Gs Press