GOSPIĆ – Kod groba mučenički ubijene časne sestre Žarke Ivasić na groblju Svete Marije Magdalene mnogi su se danas okupili kako bi se pomolili i prisjetili ove hrabre žene, obilježavajući 78. obljetnicu njezine mučeničke smrti.

Časna sestra Žarka Ivasić strijeljana je 16. svibnja 1946. godine, nakon što je osuđena na smrt od strane Prijekog suda u Gospiću, bez dokazane krivnje. Pogubljena je u zoru, ostavljajući iza sebe dubok trag u srcima onih koji su je poznavali i poštovali.

Sestre milosrdnice pristigle su iz Zagreba, Rijeke, Splita, Bosne i Hercegovine i drugih mjesta, zajedno s vrhovnom i provincijalnim upravama, te su se okupile oko njezina groba. Kancelar biskupije, preč. Mišel Grgurić, predvodio je molitvu.

Nakon molitve, vjernici su se u procesiji, moleći krunicu, uputili prema gospićkoj katedrali. U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije održano je večernje misno slavlje koje je predvodio preč. Mišel Grgurić, u zajedništvu sa đakonom Karlom Špoljarićem, župnikom o. Antom Kneževićem, mons. Tomislavom Šporčićem, preč. Josipom Šimatovićem i vlč. Antom Luketićem. U svojoj propovijedi prečasni Mišel Grgurić naglasio je:

“Sestra Žarka, kao redovnica i bolničarka, živjela je Isusove riječi ‘ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’. Bila je otvorena prema svakome, bez obzira na vjeru, nacionalnost, političko ili društveno opredjeljenje. Tijekom rata, pomažući ranjenicima i bolesnicima, nije pravila razlike. Na njezino srce snažno su utjecale Isusove riječi ‘Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste’ (Mt 25, 45). S. Žarka postala je svjesna opasnosti nove ideologije koja nije priznavala Boga, koja je sijala mržnju i progonstvo. Teško je gledati kako se ideologija pokušavala predstaviti kao vječna, želeći proglasiti Boga mrtvim. No, i danas, unatoč svim pokušajima, Božji glas u našim savjestima nas poziva na dobro.”

Prečasni Grgurić istaknuo je i izazove s kojima se sestra Žarka suočila: “Komunistička propaganda bila je snažna i okrutna, prikazujući ljude vjere kao neprijatelje naroda. Sestra Žarka je zajedno s drugim sestrama osjetila težinu te laži. Suđenja su bila samo formalnost, a presude već unaprijed donesene. Unatoč svemu, sestra Žarka ostala je čvrsta u svojoj vjeri, svjedočeći ljubav prema Bogu i bližnjemu.”

Govoreći o svojoj nevinosti, sestra Žarka je u zatvoru često ponavljala: “Nisam pravila razlike među ranjenicima, niti sam ikada izrekla riječ osvete.” Njezina skromnost, blaga narav i vjera bile su svjetlo u tamnim vremenima, pružajući nadu i utjehu ostalim zatvorenicama.

U zaključku, preč. Grgurić je rekao: “Sestra Žarka podnijela je tjelesnu muku, ali je zaslužila nebeski vijenac. Njezin primjer hrabrosti i vjere inspiracija je za sve nas. Naš grad s ponosom čuva njezine zemne ostatke, a mi se molimo da njezin zagovor uvijek prati naš narod i biskupiju.” Na svetoj misi pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Gs Press