U Gospiću će se 9. lipnja održati prijevremeni izbori za gradonačelnika, događaj koji izaziva mnoštvo pitanja o budućnosti političkog vodstva ličke metropole. Nameće se pitanje koga će građani Gospića podržati na izvanrednim izborima za gradonačelnika jer ima tu svega u političkom loncu, od crvenih “Rijeka pravde” do Fokusa i Republike, pa sve do HSP-a, LiPO-g, HDZ-a i “nezavisnih”.

Svima je poznato da su se kandidirala tri kandidata i njihova tri zamjenika.

Kandidat stranke LiPO je Darko Milinović sa zamjenikom Ivicom – Icom Kovačević, kao nezavisni kandidat se kandidirao Danijel Tušak sa zamjenicom Marijom Ćaćić te HDZ-ov kandidat Joso Vrkljan sa zamjenicom Kristinom Prša, koja je dužnost zamjenice gradonačelnika obnašala posljednjih sedam godina, odnosno do trenutka dok donedavni gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) nije povukao prijedlog proračuna za 2024. godinu, uslijed čega je u Gospiću izazvana politička kriza vlasti te izvanredni izbori za gradonačelnika.

Kao što je svima poznato na nedavno održanim izborima za Hrvatski sabor, koji su se održali 17. travnja, HDZ-ova lista i kandidati premoćno su odnijeli pobjedu u gradu Gospiću, među kojima je najviše preferencijalnih glasova dobio ličko-senjski župan Ernest Petry, dok je lista HDZ-a u Gospiću dobila fascinantnih 58 % potpore građana odnosno 3.508 glasova.

Treba napomenuti da je od svih kandidata za gradonačelnika Gospića na parlamentarnim izborima jedini sudjelovao Danijel Tušak na listi stranaka FOKUS i REPUBLIKA, kojom prigodom je u Gospiću ostvario rezultat od 266 preferencijalnih glasova, dok je cijela lista u Gospiću dobila 340 glasova ili 5,60 %.

Također se na parlamentarnim izborima očekivala kandidatura Darka Milinovića, koju je mjesecima ranije najavljivao kao veliki povratak u “visoku” politiku, ali se na kraju uopće nije ni kandidirao, dok je njegov kandidat za zamjenika gradonačelnika Ivica Ico Kovačević uoči nedavnih parlamentarnih izbora javno djelovao putem Facebooka i davao potporu “Rijekama pravde”, kao “crvenu” koaliciju koju je predvodio SDP uz potporu predsjednika Milanovića, dok je HDZ-ov kandidat Joso Vrkljan posljednjih godina aktivno sudjelovao u svim dosadašnjim HDZ-ovim kampanjama u kojima je HDZ premoćno pobjeđivao.

Iz navedenog se nameće pitanje, koga će Gospićani podržati na skorašnjim izborima – kandidate HDZ-a, koji je nadmoćno pobijedio na parlamentarnim izborima ili one koji nisu tada uspjeli, ali sada nastupaju ispred nekih drugih političkih opcija i druge boje “ofarbanih” dresova?

Gs Press / L.O.