Danas je obilježen kulturno-povijesni događaj povodom sjećanja na 360. obljetnicu slavodobitne bitke hrvatske vojske kod Jurjevih stijena, koju je predvodio hrvatski grof Petar Zrinski u boju protiv četiri puta brojnije osmanlijske vojske kojom je zapovijedao Ali-paša Čengić, sandžak-beg Bosanskog pašaluka.

Udruga slijepih Ličko-senjske županije na inicijativu i ideju predsjednika velečasnog Jure Ladišića, organizirala je ovaj poseban događaj pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije te u suradnji s gradonačelnikom Grada Otočca Goranom Bukovcem, načelnikom Općine Vrhovine Miloradom Delićem te umirovljenim časnikom HV-a Davorom Peitlom, a sve kako je ranije navedeno povodom 360. obljetnice povijesne pobjede nad Osmanskom vojskom koja se odvila 16. listopada 1663. godine pod zapovjedništvom velikih hrvatskih vojskovođe bana grofa Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana.

Na svečanom događaju prisustvovali su zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik grada Otočca Goran Bukovac, načelnik općine Vrhovine Milorad Delić te mnogobrojni građani s područja Otočca i Vrhovina.

U prigodi obilježavanja događaja znanstvenik prof. dr. sc. Željko Holjevac, održao je predavanje o ovom povijesnoj bici o kojoj se premalo u javnosti zna.

Na Jurjevim stijenama u čast i sjetu na ovu povijesnu bitku svečano je otkriven reljef Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kojeg je odlio akademski kipar Marko Gašparić po originalu akademskog kipara Gabriela Gottolia.

U komemoraciji i uprizorenju Jurjevske bitke sudjelovale se povijesne postrojbe Karlovački husari, Zrinski-Čakovec, Otočki graničari, vidjeli smo i KUD-ove iz Korenice, Sinca, Otočca i Kutereva, a Elvis Francetića i ulozi Baši bega, dok su znatnu pomoć i potpou cijelom događaju dale Katarina Rupčić, Olgica Begović i Zdenka Počinak iz Udruge slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije. Uz spomenute, na manifestaciji su okupljeni imali priliku čuti i klapu Sveti Juraj HRM, DVD Otočac, pjesnikinje Jelenu Benčić i Marinu Majnarić.

Gs Press