Na XXI. Međunarodnom festivalu humora i satire “Aprilko-Šaljivko” održanom prigodom 1. travnja – Dana šale i zbilje na temu “Povuci – potegni”, u organizaciji Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada prošlogodišnji pobjednik, gospićki književnik, aforist, humorist, pjesnik i publicist Danko Ivšinović, čiji Zlatni aforizam ” WC koji ne smrdi na COVID miriše.” pamtimo i danas i ove godine se okitio brojnim nagradama i priznanjima. Naime, Danko Ivšinović laureat je nagrade “Zlatna šifra” za najbolje sročenu šifru (čitaj aforizam) na temu “Povuci – potegni” pod kojim je poslao svoje humoristično – satirične književne uratke, a koja glasi: “Remen stegni, ili mjesec rastegni!”. Ivšinović je laureat i nagrade u kategoriji “Pozlaćeni aforizam” s aforizmom: “Mi polažemo račune, a oni na račune!”. I na kraju ovaj uvijek originalni aforist i humorist dobio je nagrade za: najoriginalnije epigrame, najoriginalnije šale i najoriginalniju humoresku.

Na natječaj se javilo 88 autora iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske itd., koji su poslali oko 1200 uradaka humoristično – satiričnog karaktera od čega 850 aforizama; 20 priča; 10 priča u stihu; 82 pjesme; 50 epigrama; 54 “haiku” pjesme; 10 basni; 15 šala; 15 suvremenih bajki; 13 humoreski itd. Ovogodišnji laureat književne nagrade “Zlatni aforizam” je književnik Vitomir Ćurčin iz Zrenjanina s aforizmom “Pregovori su urodili plodom – obrali smo bostan.”, koji po mišljenju žirija u sastavu: Radmilo V. Radovanović, Slobodan Ćoćkalo i dr. Milan Ćoćkalo najduhovitije višeslojno oslikava sadašnji trenutak. Sapienti sat!?

Natjecateljski književni opus Danka Ivšinovića donosimo u cijelosti:

Top 10 “pozlaćenih” aforizama:

 • Saborski zastupnici primaju plaću i dodatak na plaću, za odvojeni život od naroda.
 • Svakoj novoizabranoj vladi treba dati sto dana mira, kako bi se mogla na miru namiriti.
 • Proračun je prelabav. Samo što nije pukao.
 • Mi polažemo račune, a oni veliki na račune.
 • Zakon je na snazi. Bildaju ga amandmanima.
 • Čim su se naučili prekrstit, prekrižili su nas.
 • Porastao mi je standard. Živim od danas do preksutra.
 • U ovom zahodu nema grafita. Tu nešto smrdi.
 • Živim pristojno. Jedem triput dnevno.
 • Glad i možeš zavarati ponekad, ali gladne oči nikad.
 • Nismo mi zalutali. Ovo je naš put.
 • Sve što sam dobio besplatno, još otplaćujem.

Najorginalniji epigrami:

Prava

Ljudska prava su kao trava.

Ili se gaze, ili se kose.

Radnici

Kako nekada, tako i sada.

Radnici su ljudi koji žive od svoga jada.

Inicijali

Što je u medijima više inicijala više je i kriminala.

Preporuka

Nema bolje preporuke od kuverte u ruke.

Žica

Tko god za politiku ima iole žice,

ne diže što je teže od žlice!

Sizif

Tko god nema nekog tko će ga pogurati,

taj mora kao Sizif, kroz život gurati.

Fitness

Žene koje vole fitness izgledaju lijepo i zategnuto.

Žene koje vole seks izgledaju sretno i nategnuto.

Najorginalnije šale:

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

(1881.-1938.)

Atatürk je bio turski general, narodni vođa, utemeljitelj turske republike i veliki reformator. Koristi svoj ugled i karizmu kako bi sproveo veliki broj reformi. Između ostalog: jednakost svih građana, agrarna reforma, ukinut kalifat, izvršena reforma kalendara, jezika i pravopisa (uvedena latinica umjesto arapskog pisma), odvojena je vjera od države, žene su dobile pravo glasa i morale skinuti zarove  i feredže.  Dimije  su skinule same.

AJATOLAH HOMEINI

Veliki iranski vjerski vođa i fanatik ajatolah Homeini svojevremeno je svaki svoj govor počinjao: „Ja  veliki imam!“, ali mu se nikad nitko nije usudio reći: „Ja veći imam!“

Najorginalnija humoreska:

Povuci-potegni

Posijao djed repu. Izraste repa golema. Stade djed repu čupati iz zemlje: povuci, potegni, iščupati ne može. Pozove djed u pomoć baku:  povuci, potegni, iščupati ne mogu. Pozove baka u pomoć unuku. Unuka za baku, baka za djedu, djedo za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu. Pozove unuka upomoć psića Žuću. Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djedu, djedo za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu. Pozove Žućo u pomoć macu. Maca za Žuću, Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djedu, djedo za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu. Pozove maca u pomoć miša. Miš za macu, maca za Žuću, Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djedu, djedo za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu.

P.S. Unuka je s mišem dokasna surfala

Gs Press