Klocne pod noge Karlu Starčeviću

0

Nakon što je udruga Bastion Vukovar željela u obilježavanje Velebitskog ustanka uključiti i Ličko-senjsku županiju, koja se vrlo rado odazvala, dopisom predsjedniku ove udruge  dr. sc. Ivi Biondiću očitovao se gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Ističući sebe u trećem licu jednine (ileizam) Starčević je napisao  sljedeće:

Poštovani profesore

Čude me ovi Tvoji dopisi i traženje pokroviteljstva širom Hrvatske kada je Grad Gospić preuzeo pokroviteljstvo prije tri godine kada nitko nije htio zagristi tu zelenu jabuku osim Karla Starčevića – gradonačelnika Gospića. Za 90 godišnjicu sam dao napisati knjigu o Velebitskom ustanku i već platio honorar znanstvenom institutu „Ivo Pilar“ pa se pitam koji je razlog da traženjem pokroviteljstva na ovaj način meni podmećeš klocne pod noge.

Grad Gospić će organizirati proslavu i ostati pokrovitelj pa da se netko na glavu nasadi. Neću dozvoliti manipulacije i smicalice koje ste mi počeli raditi. Tko vas je sve angažirao, moram se doista upitati jer toliko razbijačkog ludila nema nigdje. Nadomjesto da se pridružiš dragi profesore Ti razbijaš. Sramota.

Karlo Starčević

O klocnama i ostalim detaljima dopisa prosudite sami, posebno kada je gradonačelnik iz svojega džepa platio honorar za knjigu o Velebitskom ustanku. Zaboravljivi gradonačelnik se slabo sjeća kako je ideja o postavljanju spomen-ploče na mjestu Velebitskog ustanka u Brušanima potekla od saborskog zastupnika Miroslava Petryja, a čiju je realizaciju uvelike pomogao Joso Mraović-lički Tuđman. Tada gradonačelnika nije bilo niti blizu.

Osim toga Mraović je dao izgraditi veliki križ na Jadovnom, kod skretanja za zaseok Krč gdje je poginula prva žrtva ovoga ustanka. O Domovinskom ratu i koliko je tko dao sebe u tim povijesnim zbivanjima možemo pisati drugi put. Samo bez laganja i hvalisanja, molim.

GS press

 

 

GS press