Klaster Lika Destination nositelj je najpoznatijeg destinacijskog certifikata na svijetu! Riječ je o Green Destinations priznanju koje je klasteru sinoć dodijeljeno na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu. Lika Destination tako je postala najveća destinacija koja obuhvaća čak tri županije u Hrvatskoj certificirana prema Green Destinations modelu, najsveobuhvatnijem operativnom alatu za održivo upravljanje u turizmu. Prisjetimo se, 2020. godine Klaster Lika Destination upisan je na njihov popis TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Priča razvoja destinacije Lika tada je zauzela visoko treće mjesto te je predstavljena upravo na istoimenom sajmu.

Povodom ovog događaja, predsjednica klastera Petra Kovačević izjavila je: “Prošle godine dobili smo poziv od Green Destinations zaklade da se prijavimo za ovaj certifikat. Ponosni da je naš rad prepoznat, prionuli smo ispunjavanju kriterija. Jedan od kriterija certifikata koje svaki prijavitelj mora ispuniti je proći Green Destinations edukaciju. Iznimno sam ponosna vidjeti naš Lika Quality u materijalima edukacije kao primjer iz kojeg druge destinacije mogu učiti. Ovaj certifikat vrijedna je potvrda razvoja destinacije u pravom smjeru, a ujedno i obveza da u istom tonu nastavimo i dalje.”

Opsežan posao implementacije uputa i detaljnog prikupljanja relevantnih dokaza kako bi se kriteriji ispunili posao je koji se kontinuirano radio godinu dana, kako bi demonstrirao predanost destinacije visokim standardima održivosti. Obzirom da se radi o destinaciji koja obuhvaća područje triju županija, posao nije bio nimalo lagan. Uspješno je angažiran velik broj dionika, uključujući javni i privatni sektor i lokalno stanovništvo, koji su pružili važne informacije i podršku u ovom procesu.

“Brončano Green Destinations priznanje za Lika Destination predstavlja značajan doprinos promociji Like na nacionalnoj, ali i svjetskoj razini, s obzirom na to da se radi o najpoznatijem destinacijskom certifikatu. Green Destinations dodjeljuje nagrade samo onim destinacijama koje ispunjavaju stroge kriterije u svim komponentama održivog razvoja. Zato nam je posebno drago da se još jedna hrvatska destinacija našla među dobitnicima ovog vrijednog priznanja.”, poručila je dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, službenog zastupnika Green Destinationsa.

Zaključno, certifikat Green Destinations potvrđuje da destinacija Lika ispunjava visoke standarde održivosti postavljene od strane međunarodnih stručnjaka. Ovo uključuje predanost očuvanju prirodne i kulturne baštine, naglasak na strateškim praksama u upravljanju destinacijom, poticanje lokalne ekonomije i zajednice. Kao organizacija Green Destinations unaprjeđuje i valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu, a njihovi programi imaju podršku Ujedinjenih naroda i Globalnog vijeća za održivi turizam.

Očekuje se da će dobivanje ovog certifikata značajno utjecati na turizam u Lici, čineći ga odgovornijim, uravnoteženijim i korisnijim za sve dionike – od lokalne zajednice do posjetitelja i okoliša.

Iz Klastera Lika Destination također čestitaju Zagrebačkoj županiji i Parku prirode Telašćica na zasluženim Green Destinations certifikatima te nastavljaju  svoj kontinuitet u misiji usmjerenoj na unapređenje održivosti i promicanje odgovornog turizma.

Gs Press