KLASIKA U PUČKOM

0

Marija Kuhar Šoša, sopran

Mario Šoša, klavir

PROGRAM

Strauss:

Die Nacht, op.10, no.3.

Du meines Herzens Krönelein, op.21, no.2.

Meinem Kinde, op.37, no.3.

Zueignung, op.10, no.1.

I. Lang:

Lan

Nokturno, op.54

Hatze:

Majka

Lađa u noći

Suzi

Serenada

Granados: «Canciones amatorias»

Descubrase el pensamiento de mi secreto cuidado

Mañanica era

Llorad, corazón

Mira que soy Niña

No lloreis, ojuelos

Iban al pinar

Gracia mia

Marija Kuhar Šoša (Žminj,1982. – Hrvatska)
2006. diplomirala Glazbenu kulturu i Solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Lidije Horvat Dunjko.
Za vrijeme i nakon studija osvojila je brojne nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu:
– 3 posebne nagrade kao najmlađa finalistica na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Passau (Njemačka) 2005. godine
– 1. nagrada i posebna nagrada opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, na Prvom natjecanju za stipendiranje mladih pjevača pod pokroviteljstvom Društva pokrovitelja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Vero Vision 2006.
– Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić 2006. u Samoboru
– Rektorova nagrada 2006. za nastup u Requiemu W. A. Mozarta sa zborom i orkestrom Muzičke akademije pod vodstvom dirigenta Aleksandra Kalajdžića u KDVL u Zagrebu
– Nagrada Hrvatskog glumišta 2007. za najboljeg mladog opernog pjevača do 30 god., za ulogu Constanze (F. Poulanc: Razgovori karmelićanki) u HNK Zagreb
– Nagrada Marijana Radev za najbolje umjetničko ostvarenje u HNK Zagreb u sezoni 2008. / 2009. za ulogu Nanette (G.Verdi: Falstaff)
– Nagrada Zagrebačke filharmonije za Najboljeg mladog glazbenika u 2009. Godini

-Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za najbolje umjetničko ostvarenje u 2019. godini za ulogu Gilde u operi Rigoletto u HNK Split. U HNK Zagreb nastupa već 15 godina.
U kazalištu Marina Držića u Dubrovniku nastupila je u ulozi Bastienne (W. A. Mozart: Bastien und Bastienne).
Od nekoliko nastupa na Muzičkom biennalu Zagreb, izdvaja se nastup 2007. kao Mimi u operi „Za tri lipe“ Mirele Ivičević.
Nastupala je sa raznim hrvatskim i inozemnim orkestrima (Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Slovenska filharmonija, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar HRTa, Cantus ansambl, Zagrebački solisti, Orkestar opere HNK Zagreb, Orkestar opere u Tirani) i dirigentima (Pavle Dešpalj, Ivo Lipanović, Nikša Bareza, Vjekoslav Šutej, Ivan Repušić, Vladimir Kranjčević, Aleksandar Kalajđić, Uroš Lajovic, Antonello Alemandi, Johanes Wildner, Lothar Zagrosek, Marko Letonja, Zubin Mehta…).

Nastupala je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Večerima u Sv. Donatu u Zadru, Osorskim glazbenim večerima, Varaždinskim baroknim večerima, Festivalu Orgulje Heferer i Sceni Amadeo.
U suradnji s Europskim kulturnim forumom je 2006. godine održala koncert na dodjeli nagrade Europskog Kulturnog Foruma za posebna dostignuća koja je dodijeljena Hansu Dietrichu Genscheru.

U suradnji sa Državnim arhivom u Pazinu izdala je nosač zvuka Arie Nove del 1741. a zajedno sa gitaristom Petritom Cekuom je za HRT snimala djela Ivana Padovca.

Članica je društva Hrvatskih glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.
Od 2006. do 2009. godine bila je stipendistica CEE Musiktheater i Deutsche Bank. 2015. je izabrana u zvanje docenta Pjevanja na Muzičkoj akademiji sveučilišta Jurja Dobrila u Puli na kojoj predaje predmet Pjevanje, Metodiku nastave pjevanja i Pedagošku praksu nastave pjevanja.

Mario Šoša je rođen 1979. u Zadru. Nakon završetka srednješkolskog obrazovanja, 1998. godine upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljubomira Gašparovića koji završava 2003. godine. Nakon diplome upisuje poslijediplomski studij na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Klausa Kaufmanna gdje magistrira 2006. godine. Još tijekom srednješkolskog obrazovanja te za vrijeme studija na MA u Zagrebu osvaja brojne nagrade i priznanja na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima a od njih vrijedi spomenuti specijalnu nagrada Društva hrvatskih skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora na međunarodnom natjecanju „Svetislav Stančić“, te nagradu istog društva za najbolju izvedbu djela hrvatskih autora na tribini mladih umjetnika „Darko Lukić“ kao i nagradu „Mozart Preis“ Sveučilišta Mozarteum. Nastupio je sa orkestrima Zagreb Sinfonietta, ansamblom Simfonijskog orkestra HRT-a , Zadarskim komornim orkestrom, kvartetom Zadarskog komornog orkestra te Zagrebačkim kvartetom uz dirigente Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Tomislava Fačinija i Ivana Repušića. Sudjelovao je na festivalima Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Sceni Amadeo, Vukovarski festival komorne glazbe i drugim festivalima u Hrvatskoj. Bio je sudionik više međunarodnih seminara i majstorskih tečajeva gdje se usavršavao kod čitavog niza pijanista i pedagoga poput: Roger Muraro, Virginio Pavarana, Karl Heinz Kammerling, Julian Jackobson, Vladimir Krpan, Wan Ing Oei Ong, Oliver Kern, Thomas Boeckheler, Rudolf Kehrer, Dubravka Tomšič i sa Zagrebačkim kvartetom. Bio je stipendist Grada Zadra, Ministarstva Znanosti i tehnologije RH a dvije godine zaredom izabran je za stipendista Međunarodne zaklade Mozarteum (Internationale Stiftung Mozarteum) koja mu dodjeljuje HUEBEL i ISA stipendiju. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te trenutno radi kao predavač klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Autor je, voditelj i izvođač u projektu integralnih izvedbi Mozartovih sonata koji se provodio u na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u akademskoj godini 2017/2018.

Gs Press