Iako je korištenje analnih brisova u većini svijeta dočekano kao kontroverzno, kineski liječnici tvrde da je to bolji način utvrđivanja zaraze koronavirusom jer su tragovi infekcije dulje prisutni u probavnom nego u dišnom sustavu.

Kina je ušla u posljednje tjedne priprema za Zimske olimpijske igre, a istovremeno se bori s pandemijom bolesti COVID-19, koja je na krilima omikrona ponovno aktualna diljem zemlje.

Kako bi što je moguće više spriječili širenje novog koronavirusa, Kinezi su ponovno uveli neobičan način testiranja na COVID-19 – pomoću analnih brisova.

Prema kineskim medijima, barem je 27 ljudi u jednoj zgradi u Pekingu bilo podvrgnuto ovakvom testiranju nakon što je 26-godišnja žena oboljela od bolesti COVID-19, a utvrđeno je da se zarazila omikron-varijantom. Analni bris podrazumijeva umetanje sterilnog štapića do pet centimetara u rektum te rotiranje nekoliko puta. Štapić se potom sprema u sterilnu epruvetu i šalje na testiranje.

Peking se inače nalazi usred strogog zatvaranja nakon što su sredinom siječnja zabilježeni slučajevi zaraze omikron-varijantom koronavirusa.

Testiranje pomoću analnog brisa ušlo je u praksu u Kini tijekom prvog vala pandemije, a intenzivnije se počelo koristiti nakon što je početkom 2021. godine u Pekingu otkriven novi slučaj zaraze.

Iako je korištenje analnih brisova u većini svijeta dočekano kao kontroverzno, kineski liječnici tvrde da je to bolji način utvrđivanja zaraze koronavirusom jer su tragovi infekcije dulje prisutni u probavnom nego u dišnom sustavu.

Zasad nije poznato hoće li i sudionici Zimskih olimpijskih igara morati prolaziti testiranje analnim brisom. No, zna se da je Kina izuzetno postrožila mjere vezane za same Zimske olimpijske igre. Tako nisu dopušteni posjetitelji, odnosno gledatelji izvan Kine, neće biti slobodne prodaje karata za natjecanja, olimpijska baklja će ipak biti nošena ulicama Pekinga, ali uz stroge mjere i odvajanje nositelja od gledatelja posebnim ogradama.

Također, svi sudionici ZOI-ja moraju instalirati posebnu aplikaciju na svoje telefone kako bi se pratilo njihovo kretanje i zdravstveno stanje dok su u Pekingu. To je, međutim, izazvalo prilične kontroverze jer su kanadski sigurnosni stručnjaci otkrili kako aplikacija baš i nije posve sigurna te bi mogla ugroziti sigurnost samih sportaša i popratnog osoblja. Organizatori tvrde da je aplikacija nužna, ali i sigurna za korištenje te da će biti aktivna samo tijekom ZOI-ja.

Što se pak samih sportaša tiče, oni mogu očekivati stroge epidemiološke mjere i česta testiranja. Hoće li ona podrazumijevati klasične ili kineske testove na COVID-19, tek ćemo vidjeti.

Izvor: Daily Mail / zimo.dnevnik.hr

Gs Press