Općina Karlobag je danas u duhu tradicije proslavila Dan Općine, blagdan Svetog Karla Boromejskog. Prije održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća odana je počast svim poginulima koji su kroz povijest pali za hrvatsku neovisnost. Na središnjem groblju su podno zajedničkog križa položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule i umrle hrvatske branitelje. Potom su na svoj način učenici OŠ Karlobag svima čestitali ovaj blagdan tijekom školske priredbe u OŠ Karlobag.

Na svečanoj sjednici najprije je govorio predsjednik Općinskog vijeća Mate Bačić koji je ovom prigodom pozdravio brojne domaćine, kao i načelnika PU ličko-senjske Josipa Biljana i direktora južnog ogranka vodovoda Milna Nekića te mnoge uzvanike. Usvojem se govoru osvrnuo na impozantnu povijest i postojanost Karlobaga, ali na mnoga nastojanja sadašnjih generacija da ovaj primorski grad i Općina budu dostojni za život svakog čovjeka. Kako domaćih ljudi, tako i gostiju.

-Zaputite li se velebitskim stazama susrest ćete ovdje zanimljive ljude iz cijele Hrvatske i svijeta.  To nam potvrđuje i alpinistička zona Ravni Dabar udaljenoj 20-ak minuta od Karlobaga, i novo obnovljeno penjalište Filipov kuk na kojima je omogućeno sportsko penjanje koje privlači alpiniste u srce Velebita bogato mnogobrojnim liticama i kukovima. Upravo se prema tom penjalištu uređuje pristupna cesta koja će ujedno biti i poučna staza ukupne vrijednosti 900 tisuća kuna. Svi nabrojeni sadržaji obogaćuju turističku ponudu općine Karlobag koja svaku sezonu bilježi porast u broju ostvarenih noćenja.Turizam kao gospodarska grana temelj je našeg napretka i smjernica daljnjeg razvoja ovog podvelebitskog područja. Postignuti rezultati u kazuju na dobar smjer naših aktivnosti kojima osim sunca i mora nudimo našim gostima zanimljive kulturne, zabavne i gastronomske sadržaje.

Šetajuću ulicama Karlobaga lako se primjećuju povijesne znamenitosti našeg mjesta. Tu su utvrde Fortica i Kava, crkve sv. Karla, sv Josipa te Kalvarija na uzvisini iznad grada. Svojom ljepotom izdvaja se na obali zgrada Osnovne škole a tu su i stare šterne nekadašnja mjesta društvenog života.

Napokon je i šetnica zasjala u punom sjaju i povezala Karlobag i Ribaricu. Sama realizacija tog projekta uza sve probleme koji su ga pratili pokazuje ustrajnost Općine Karlobag za provedbu kvalitetnih i društveno korisnih  ciljeva, rekao je između ostaloga predsjednik Općinskog vijeća Karlobag Mate Bačić. Više o postignutim rezultatima ove općine govorio je načelnik Ivan Tomljanović.

-Svjesni smo činjenice da nitko osim nas samih neće voditi brigu da opstanemo na ovom području. Glavni je to razlog zašto smo najveći poslodavac u našoj općini putem komunalnih poduzeća u kojima je zaposleno 60 radnika, odnosno 60 obitelji. Kako je ova godina deseta godina kako smo moji suradnici i ja počeli upravljati ovom općinom iznesti ću ovom prilikom u kratkim crtama neka postignuća.

Voda život znači mještanima Lukova Šugarja pa je smanjena  cijena opskrbe vodom za 50 posto vrijednosti te se ona do današnjeg dana nije mjenjala unatoč većim troškovima goriva, rada i održavanja vozila. Uzmimo za primjer da autocisterna od 8 m3 iz sv. Jurja do Prizne iznosi 1.200 kuna, dok naš stanovnik za 10 m3 u sv. Mariji Magdaleni plaća 320 kuna. Cijena vode iz vodovodne mreže koja je iznosila ovisno o zoni do 11 kuna za domaćinstva, a za gospodarstvo do 14 kuna od 2009. godine iznosi  6,75 kuna za domaćinstva, a 10 kuna za gospodarstvo i to bez ikakvih zona. Iznos komunalne naknade nije se mijenjao od 2006. iako znamo da su troškovi održavanja znatno porasli. Za primjer ćemo uzeti trošak električne energije koju najvećim dijelom čini javna rasvjeta na koju se svi vlasnici objekata vole pozivati jer svatko želi lampu pred kućom. Znači 2008 godine trošak električne energije iznosio je 250.000 kuna dok je prošle godine iznosio 360.000 kuna.

Osim što smo nastavili sufinancirati dječji vrtić i potrudili se da se cijena vrtića ne mjenja u našoj ispostavi kao u ostatku dječjeg vrtića Pahuljica Gospić, osnovnoškolci danas imaju besplatnu školsku kuhinju, udžbenici im se sufinanciraju sa 50% vrijednosti, dodatno se financiraju programi osnovne škole sa 20 tisuća kuna, srednjoškolci imaju besplatan prijevoz u školu, a oni i studenti stipendije. Za usporedbu ćemo uzeti da je u 2008. godini isplaćeno 95.000 kuna stipendija, a u 2018. godini 200.000 kuna!

Osim socijalnog programa naše općine uveli smo i pomoć za ogrjev umirovljenicima koji svake godine koristi preko 200 umirovljenika u ukupnoj vrijednosti preko 100.000 kuna.

Kupljen je autobus vrijednosti 300.000 kuna i uvedena linija koja petkom besplatno vozi mještane u Gospić. Ono možda i najznačajnije je što su komunalna poduzeća proširila svoju djelatnost kako bi mještani mogli pronaći stalan posao te ostati živjeti u Karlobagu. Svjesni smo da za sve ne možemo omogućiti radno mjesto prije svega zbog stupnja ili vrste obrazovanja, svjesni smo da ponuđenu priliku ili mogućnost ne cijeni svatko ali zamislite da se sadašnja komunalna poduzeća svedu na nivo nekadašnjeg Velinca sa 14 zaposlenih. Završili smo tržnicu u Karlobagu za što je bilo potrebno dodatno uložiti gotovo 1,5 milijuna kuna, sanirali šetnicu ispod tržnice, sanirali potporni zid na gradskom kupalištu, završili zadnju fazu kanalizacije te asfaltiranja Plantaže i ulica koja su ostale ne sanirane po prolasku kanalizacije, ceste u Cesarici, Lukovu, izgradili dugo obećavanu kapelicu u Ledeniku, doveli javnu rasvjetu u Ledenik, izgradili kapelicu i proširili groblje u Barić Dragi, dovršili i masno platili groblje u Lukovu Šugarju, obnovili zvonik i postavili stolariju na crkvi u Lukovom Šugarju, obnovili školu u Lukovom Šugarju, postavili autobusna stajališta na potezu Lukovo Šugarje sv Marija Magdalena, uredili dio šetnice između Porta i Rudelinke, sanirali plažu u Sv. Mariji Magdaleni, sanirali dio rive u Barić Dragi, uredili katastarski i zemljišno knjižno Lukovo Šugarje, obnovili crkvu sv. Karla, a uskoro i mrtvačnicu u njoj, obnovili nogostup kroz Karlobag, sanirali mul u Karlobagu i dijelove rive, uredili plažu Tatinja, izgradili šetnicu uz more u ukupnoj dužini, 3,5 km, uredili dio ulica i prolaza u Cesarici, sanirali dio plaža, nadohranjivamo plaže svake godine, uređene su vododerine u Ribarici i Orlovači, uređen je novi parking u Ribarici i pristupni put, donesena 3 Urbanistička plana za dijelove naselja Cesarica dok je jedan u izradi, završava se i usklađenje katastra i zemljišne knjige za Cesaricu kojim će se konačno riješiti problem duplih čestica a za koju općina u cijelosti snosi trošak od preko 150.000 kuna, riješili smo pitanje i proširenja groblja u Cesarici, uredili dio luke Cesarica, sanirali deponij građevinskog materijala na Pavićima, uredili i otvorili restoran, hostel i siranu na Baškim Oštarijama. U izradi je i projektna dokumentacija za najveći investicijski projekt na našem području a to je izgradnja vodovoda za stanovnike Lukova Šugarja.

Sve ovo nabrojano moramo sagledati uz jednu činjenicu. Rijetko je tko imao početak obnašanja dužnosti kao što smo imali mi 2009. godine. Ono što se ne vidi u gore iznesenim podacima je i stečaj Velinca koji je bio zadužen 2009. godine sa 16 milijuna kuna i zaduženje općine u tom trenutku od 12 milijuna sa dodatnih 9 milijuna u budućem razdoblju. Takav dug rijetko tko da je u Republici Hrvatskoj naslijedio. A nitko nam kroz cijelo ovo razdoblje nije pomogao. Štoviše, županija nam je u 6 godina uzela preko milijun kuna sredstava namjenjenih općini Karlobag. Ono što također nije bilo vidljivo pri preuzimanju dužnosti 2009. godine  još su i tužbe za povrat novca za kupljena zemljišta koja su kupljena na temelju lažnih obećanja kako će se u godini ili dvije napraviti sve potrebno da bi se kupci uknjižili na zemljišta koja su na običnoj karti kupili i da će im se dovesti cesta. Ono što tada također nije bilo vidljivo je i da je za izradu Plana naselja Karlobag potpisan ugovor od milijun i 350 tisuća kuna kako bi netko dobio milijun kuna više nego što je stvarno potrebno za njegovu izradu. Te tužbe nezadovoljnih kupaca koštale su do današnjeg dana općinu Karlobag gotovo 7 milijuna kuna. To je jedan naš proračun. A za što su ti iznosi od prodaje gradilišta utrošeni? U tržnicu koja je od procjene od 3,5 milijuna kuna otišla na vrijednost od 7,5 milijuna kuna i na gradnju kanalizacije za koju je pretplatu za ugovore i kamate imala Prizma. U tim gradilištima izgubljena je jedna godina općine Karlobag.

Imajmo to na umu i budimo svjesni toga posebno pojedinci kada nalaze sebi za pravo da kritiziraju rad mene i općine. Kao i u prošlim prigodama ističem kako ništa ne radimo za račun drugih već sve što je napravljeno u 95% slučajeva je napravilo komunalno poduzeće Vegium i isključivo za račun sebe i općine Karlobag i njezinih mještana te će se njima i ostaviti u nasljeđe bez obzira gdje se što na području naše općine nalazilo. Upravo sam dobio vijest kako je za sanaciju rive u Portu odabran izvođač radova te kreće obećana sanacija obalnog zida vrijedna 1,2 milijuna kuna, rekao je između ostaloga načelnik Ivan Tomljanović. Nazočne je pozdravio I Milan Nekić direktor vodovoda južni ogranak.

Odlukom Općinskog Vijeća, Općina Karlobag dodjelila je javno priznanje Lani Šikić i Milanu Rukavini, dravnom privaku u morskom ribolovu, članu ŠKRNM „Bura“ iz Karlobaga.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.