Predvođeno biskupom u miru kardinalom Vinkom Puljićem danas u Ličko-senjskoj županiji boravilo izaslanstvo Vrhbosanske biskupije. Primio ih je župan Ernest Petry, a izaslanstvo  su uz kardinala Vinka Puljića  činili  dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Domagoj Matijević, tajnik Kardinala i Bruno Paurević, suradnik kardinala.

Kardinal Puljić predočio je iznimno lošu demografsku i materijalnu  sliku na prostorima Bosne i Hercegovine koje nastanjuju Hrvati.

-Cilj mojega posjeta je nekako doživjeti potporu da naš narod u BiH dobije jedan poticaj opstanka i mogućnosti pomoći jer stara poslovica kaže da je i „najmanje svjetlo jače od tame“. Mi trenutno gradimo Starački dom i uz to Dječji centar, uz karitativne programe u tim ustanovama. Sve što smo do sada činili dobrotom, zapravo je realizirano upravo dobrotom  i aktivnošću dobrih ljudi. Mi nemamo dovoljno financijskih izvora za ove projekte jer povremeno moramo preživljavati i vrlo nam je važno da nam kroz pomoć i dobročinstva zaliječimo mnoge ratne rane i otvorimo novu perspektivu života, rekao je kardinal Vinko Puljić.

Župan Ernest Petry istaknuo je kako je  Ličko-senjska županija uvijek pomagala u kriznim situacijama, a to će činiti i ubuduće.

-Naravno da ćemo pomoći hrvatski narod na njegovim vjekovnim prostorima. Na određeni način naša je dužnost voditi brigu o svim Hrvatima na području Europske unije, a posebno Hrvatima koji žive na graničnim područjima, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini. Iznimna nam je čast što ćemo se moći uključiti u ove projekte i pomoći u granicama naših mogućnosti. S nama je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić s kojim imamo izuzetnu suradnju koja se pozitivno reflektira na ovim prostorima, ali i znatno šire. Ovdje su s nama i nositelji jedinica lokalne samouprave i nekih  ustanova s kojima ćemo danas dogovoriti suradnju, kao što smo nedavno učinili za narod Ukrajine, definirao je župan Petry. Biskup mons. Zdenko Križić rekao je kako situacija među Hrvatima u BiH nije nimalo dobra jer je hrvatski narod u BiH prepolovljen.

-Situacija je vrlo ozbiljna i svima je stalo da se sačuva opstojnost našega naroda na tim prostorima. U tom smislu moramo pomoći jer kardinal Puljić pomoć ne traži za sebe, već za svoj narod. Čak i kada čovjek prosi ili traži pomoć za drugoga, to nije sramota jer želi drugima pomoći i učiniti dobro, kazao  je biskup mons. Križić.

Nakon izjava za medije održan je sastanak kardinala Vinka Puljića i izaslanstva sa županom Petryjem, Ivicom Radoševićem, članom Županijske skupštine i ravnateljem osnovne škole u Gospiću, nekolicinom nositelja lokalne samouprave i ravnateljem JU Nacionalnog  parka Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem.

Potom je upriličen obilazak Katedrale Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću, a nakon toga posjet Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Gs Press