Kako funkcioniraju kućni testovi? Cijena – oko 100 kuna

0
An NHS branded box containing seven lateral flow Covid-19 tests, which will be given to students to take home an administer themselves twice weekly, is pictured at Park Lane Academy in Halifax, northwest England on March 8, 2021 as schools reopen following the easing of lockdown restrictions. - England prepares to reopen schools to in-class teaching on Monday in the first phase of ending its third coronavirus lockdown. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Popuštanje mjera najavljeno je za 1. lipnja, a uskoro bi trebali stići i kućni testovi.

“Nikada nije samo jedan čimbenik dovoljan za popuštanje mjera. Svjedoci smo da je iz dana u dan sve manji broj novooboljelih”, rekla je na početku Mayer i dodala:

“Zasad nemamo u najavi novih pilot-projekata, ali poboljšanjem epidemiološke situacije vrlo je vjerojatno da će se ovakva događanja moći održavati po starom normalnom, ali će biti uvjet da su ljudi cijepljeni, da su unutar 180 dana preboljeli COVID ili da imaju negativan test na koronavirus”.

“Lažne potvrde nikome nisu u interesu”

Govorila je i o mogućim lažnim potvrdama:

“Ali čemu lažne potvrde? Nećete prevariti niti nas niti COVID redare niti policiju niti epidemiologe, prevarit ćemo samo sebe. I onda ćemo opet imati porast novooboljelih i jedino što se može dogoditi je da se nakon popuštanja dogodi novo zatvarane. Prevare i laži nikome u interesu”, rekla je.

Naposljetku je govorila i o kućnim testovima, kaže kako se ne temelju njih neće skraćivati vrijeme izolacije i samoizolacije. “Oni su samo za smirivanje populacije”, zaključuje Mayer.

Kako funkcioniraju kućni testovi i koliko će koštati?

“To su screening testovi. Oni su zapravo osmišljeni tako da su pozitivni u prvih pet dana bolesti. Moraju imati osjetljivost više od 90 posto i specifičnost više od 97 posto. Drugi moment koji je bitan jest kako se vadi uzorak – ovaj test koji će doći u ljekarne je predviđen i za bris nosa, bris nazofarinksa i orofarinksa, s time da moramo reći da je bris nazofarinksa najosjetljiviji i ako se pravilno uzme bris povećavamo mogućnost da pozitivne osobe detektiramo”, rekla je Dolores Peruč, voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ-a PGŽ.

Sav alat za testiranje dolazi u paketu. Prema najavama prodavat će se u ljekarnama bez recepta. Cijena – oko 100 kuna.

”U niti jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni onda trebate napraviti dijagnostički test, ako ste negativni u uputstvima vam piše da taj test nije dokaz da ste negativni”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Testovi će se vjerojatno već sljedeći tjedan pojaviti u veledrogerijama, a onda i u ljekarnama, piše Nova TV.

Gs Press / N1.hr