Kako će izgledati nova osobna iskaznica?

0

Važno je napomenuti da se stare osobne iskaznice, ako su i dalje važeće, ne trebaju mijenjati, a po njezinu je isteku je rok za podizanje nove mjesec dana.

Stare osobne iskaznice uskoro se prestaju tiskati, a za novu osobnu iskaznicu zahtjev se može predati od početka idućeg tjedna.

Dnevnik.hr doznaje i kako će nova osobna izgledati.

Slika seli s desne na lijevu stranu, dok na poleđinu ide čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te Matični broj osiguranika.

Cijena od 50 do 500 kuna

Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdravstvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a pristup svim uslugama sustava e građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Vrijedit će 5 godina. Cijena izdavanja kretat će se od 49,50 kuna za osobe starije od 65 godina, 60 za djecu do pet godina, a 79,50 kuna za sve ostale. Žurnim putem u roku tri radna dana osobnu će se moći dobiti za 500 kuna.

Nova osobna moći će poslužiti i za podizanje kredita bez odlaska u banku, jer će sadržavati otiske prstiju i digitalni potpis.

Ono što je bitno je da se stare osobne iskaznice, ako su i dalje važeće, ne trebaju mijenjati, a po njezinu je isteku je rok za podizanje nove mjesec dana.

Gs Press / net.hr