S obzirom da se poboljšava opća epidemiološka situacija kao posljedica cijepljenja i prirodnog prokuživanja, idemo s popuštanjem mjera, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Ministar i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović predstavio je popuštanje mjera.

– Na javnim događajima i okupljanjima na otvorenom može biti 200 osoba umjesto dosadašnjih 100, a ako svi imaju Covid potvrde nema ograničenja broja prisutnih. Na javnim događajima i okupljanjima u zatvorenim može biti 100 osoba umjesto 50, a ako svi imaju potvrde nema ni tu ograničenja prisutnih – istaknuo je dodavši kako sva ta okupljanja mogu trajati do dva sata iza ponoći.

Do tada se produžuje i rad ugostiteljskih objekata.

Rad ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, u noćne klubove s potvrdom

– Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede za stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulazak i ako svi gosti koji ulaze imaju Covid potvrde – poručio je.

Drugim riječima, i noćni klubovi mogu raditi do dva sata, ali ulaz je moguć uz Covid potvrdu.

Sportska natjecanja u zatvorenom uz 50 posto popunjenosti tribina bez Covid potvrda

– Ukida se ograničenje radnog vremena casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje koje je do sada bilo do 24 sata. Ukidaju se Covid potvrde za amaterska kulturna događanja, za sajmove i gospodarska i turistička događanja u zatvorenom, ali ostaju maske, koje se ukidaju na sajmovima na otvorenom. Prisustvo gledatelja na sportskim događajima može biti do 50 posto bez Covid potvrdi, ali uz maske za lice u zatvorenom. Kino projekcije, izložbe, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela mogu se održavati bez ograničenja broja ljudi, ali uz maske – rekao je.

Vrtićanci ne moraju u samoizolaciju, ukida se i obvezno samotestiranje učenika

Odluke koje se tiču održavanja sprovoda, rada tržnica, sklapanja brakova i rada igrališta više nisu aktualne, dodao je istaknuvši kako se na njih odnose gore navedene mjere. Ukidaju se Covid potvrde za djelatnike Centara za socijalnu skrb, posebno skrbništvo te za korisnike.

Mjere na snagu stupaju već sutra.

– To nikako ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno – poručio je.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je kako djeca predškolske dobi više ne moraju u samoizolaciju ukoliko se u grupi pojavi bolesno dijete. U samoizolaciji ostaje samo u slučaju da je obiteljski kontakt. Ukida se i samotestiranje učenika koje se provodilo jednom tjednom.

– Samotestiranje učenika će se provoditi samo u onim razredima ako se u razredu pojavi oboljeli učenik – rekao je Fuchs.

Gs Press / 24sata.hr