Kad šef kaže NE!

0

Kao u kineskoj paroli „kapitalizam DA, ali demokracija NE“ dogodio se nečuveni medijski debakl u režiji glavne (i svakako vrlo iskusne i stručne) glavne urednice radio Gospića i gospodara dijela etera gradonačelnika Karla Starčevića. Presedan je vezan uz činjenicu da radio Gospić ne objavljuje sve vijesti jer ga plaćaju porezni obveznici grada Gospića jer taj su filter i cenzura u rukama gradonačelnika. Kao u bivšoj SFRJ.

Kako inače objasniti fenomen u hrvatskom medijskom prostoru da se na portalu radio Gospića objavljuje reagiranje Karla Starčevića, a da se uopće ne zna na što on reagira jer se prvotni tekst o press konferenciji kandidata za  gradonačelnika iz stranke LiPO dr. sc. Nikole Šimunića uopće nije objavio na tome mediju.

Na press konferenciji stranke LiPO bila su četiri novinara.  Nema sumnje da su svi oni točno i profesionalno prenesli izavu dr. sc. Nikole Šimunića. Stvar je lokalne cenzure i direktive „odozgo“ pa je urednička politika radio Gospića odbila objaviti ovu vijest. Budući je vijest odjeknula u drugim medijima, e onda je red objaviti barem reagiranje gradonačelnika, iako čitatelji niti ne znaju na što se reagira. To im je gradonačelnik prepričao u svojem tekstu, ali je neke detalje malčice zaboravio.

To je taj urednički profesionalizam i novinarska sloboda o kojoj nam je Karlo već govorio. Da on doista radi kako i govori, odmah bi smijenio glavnu urednicu radio Gospića, ali ne samo zbog ovoga kiksa, nego zbog toga što je radio Gospić jedini medij u Ličko-senjskoj županiji (a sigurno i šire) na čijem je kormilu urednica bez minute radnog iskustva u nekom mediju.

Eto, ako po ničemu nismo prvi, a ono smo započeli novi ciklus profesionalizma i anti cenzure, odnosno medijske evolucije na kakvoj bi nam pozavidjeli i u Sjevernoj Koreji ili Kini. Tamo i danas vrijedi pravilo: profesionalne novinare u lance! Toga kod nas na sreću nema, ali kada veliki šef kaže NE, onda nema objavljivanja nepodobnih sadržaja.

GS press