U GORJU je noćas počeo padati snijeg, koji se nastavlja i jutros. Najava je to za nadolazeće dane, kada nas čekaju jače zahlađenje i snijeg, kojeg bi trebalo biti posvuda u Hrvatskoj.

Za danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda predviđaju u unutrašnjosti pretežno, a na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s oborinama. Bit će kiše, na Jadranu mjestimice i pljuskova i grmljavine, a u višem gorju snijega. Uz postupni pad temperature zraka susnježica i snijeg očekuju se i u nizinama, osobito sjeverozapadne Hrvatske, a mogući su ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana.

Na kopnu će puhati povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu umjerena do jaka bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13°C.

I sutra bi u unutrašnjosti ponegdje trebalo biti susnježice i snijega, a u Dalmaciji mjestimice kiše. Sutra će jutarnja temperatura zraka biti niža – od -4 do 0, na Jadranu između 2 i 7. Najviša dnevna će biti od -1 do 4, na moru između 7 i 11 °C.

Izdana upozorenja Meteoalarma

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma. Za zagrebačku regiju (čitava središnja Hrvatska) i karlovačku regiju proglašeno je žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće od 5 do 15 centimetara snijega, dok je za gospićku regiju, koja u ovom slučaju obuhvaća i Gorski kotar, proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće više od 15 centimetara snježnog pokrivača.

Za većinu obale također je proglašeno žuto upozorenje, zbog vjetra u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, vjetra, snijega odnosno poledice te grmljavinskog nevremena u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu. Snijega, prolazno, može biti i na kvarnerskim otocima.

Za sami jug Hrvatske proglašeno je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga. Najjači udari vjetra očekuju se u rasponu od 65 do 100 km/h.

Problemi na cestama

Zbog vremenskih uvjeta jutros se stvaraju problemi na cestama.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto (zimski su uvjeti u Gorskom kotaru), javio je Hrvatski autoklub.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a vrlo jaka kiša mjestimice u Dalmaciji. Mogući su odroni. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva II i Kikovice vožnju otežava i usporava snijeg i jak vjetar. Ponegdje ima magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru te pojedinim cestama u Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica te državnu cestu kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Delnice-Kikovica.

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Temperatura primjerenija dobu godine”

“Idućih će dana u unutrašnjosti Hrvatske dominirati oblaci. Povremeno će padati snijeg, ne samo u gorju nego i u nizinama, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu te unutrašnjosti Dalmacije bit će i kiše. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će primjerenija dobu godine od one prošlih dana i tjedana.

I na Jadranu će se osjetiti dašak zime, pri čemu će duž većeg dijela oblake, osim pada temperature zraka, osjet hladnoće pojačavati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujno”, sažeta je prognoza Kristine Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

Pripremila je i detaljniju prognozu za danas i iduće dane.

Danas hladnije, povremena kiša, ponegdje i snijeg, razmjerno vjetrovito

U četvrtak će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno i kišovito vrijeme. Od sredine dana na zapadu Slavonije bit će i snijega. Zatim postupan prestanak oborina, popodne i smanjenje naoblake. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Središnja Hrvatska oblačna. U noći će padati kiša, no zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno i jak, s kojim će prema jutru kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Popodne postupan prestanak snijega, navečer i kidanje naoblake, najprije na istoku.

Oblaka neće nedostajati ni na zapadu Hrvatske. Pritom u gorju snijeg i novi snježni pokrivač, dok će duž obale lokalno biti izraženijih pljuskova i grmljavine. Snijega će biti i ponegdje na sjevernom Jadranu, osobito u Istri. Zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna.

Uz promjenjivu naoblaku kiša će padati i u Dalmaciji, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a u unutrašnjosti može biti i snijega, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Više sunčanih razdoblja u drugom dijelu dana. Puhat će većinom umjeren do jak jugozapadni vjetar i jugo.

Vjetrovit će biti i krajnji jug Hrvatske, prijepodne uz povremeno i olujan jugozapadnjak. More stoga jače valovito, gdjegod i uzburkano. Naoblaka umjerena i povećana, povremeno uz kišu, češću rano ujutro kada je i najveća vjerojatnost za lokalno obilniju kišu i grmljavinu.

Hladnije, bura, povremene oborine

“Idući dani na kopnu većinom oblačni i povremeno uz susnježicu i snijeg, osobito u gorju. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će stizati i hladniji zrak.

Na Jadranu će puhati bura, umjerena i jaka, podno Velebita s petka na subotu i olujna. Naoblaka će biti promjenjiva uz kišu uglavnom na jugu Dalmacije, a u petak će ponegdje na sjevernom Jadranu biti i snijega nošenog burom”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Gs Press / index.hr