Hrvatska je obala svake godine sve veći i veći hit na svjetskoj travel sceni, a i ova će sezona naša obala čini se oboriti rekorde posjećenosti i broja noćenja stranaca. Najpopularnija je, znamo, Istra, ali ni jug Dalmacije puno ne zaostaje, a u ovim vremenima kada je teško pronaći manje razvikana mjesta velike ljepote, pravo je vrijeme da posjetite uvalu Zavratnicu, jednu od naših najljepših zavučenih uvala na kojoj još nema hordi turista.

 

Naime, Zavratnica je dio Parka prirode Velebit, a osvaja ljepotom svoje tirkizno plave boje vode, kao i kamenom okolinom i liticama s kojih se iz ptičje perspektive može uživati u predivnom pogledu na plavetnilo Zavratnice. Tako se nad uvalom nalazi veliki vidikovac s kojeg se pruža pogled na spoj sivog stijenja Velebita i bistrine mora. Sama dužina ovog dubokog zaljeva i uvale iznosi oko 900 metara, a litice koje okružuju Zavratnicu penju se u visinu i do 100 metara.

 

Jako je zanimljivo kako je ova uvala zapravo nastala. Naime, vjeruje se kako je do formiranja zaljeva došlo zbog jakog potresa 615. godine, kada su se stijene razlomile i stvorile prolaz za more, odnosno formirao se zaljev. Tom su prilikom potonula i tri starorimska grada s tog područja. Osim ovih povijesnih fun factova, ljubitelje ronjenja u Zavratnicu privlači i činjenica da se na svega nekoliko metara dubine u njoj nalazi olupina potopljenog broda iz doba Drugog svjetskog rata.

 

Ako se ove godine odlučite posjetiti Zavratnicu i na barem jedan dan okupati u njoj, dobro je znati da se do samog ulaza u more dolazi pješačkom stazom uz more iz Jablanca, za što vam je potrebno oko 20 minuta hoda. Tu je i planinarska staza za ljubitelje outdoor aktivnosti, a koja se spušta s litica do mora. Što se tiče samog vidikovca, do njega se može doći automobilom, pa Zavratnica može biti i vaša usputna postaja na putu do nekog drugog odredišta. U svakom slučaju, dajte joj šansu, jer izgleda zaista prekrasno.

 

 

Gs Press / jolie.hr