„Ja sam Mile iz Lipove Glavice…“

0

Josip Ćulumović (47) kantautor je iz Zagreba, ali u razgovoru će vam neizostavno reći svoje korijene. A njih je lako pohvatati. Koliko ste samo puta gledali i slušali izvorno ličko kolo KUD-ova iz Perušića, Gospića i Široke Kule? I danas ih vodi vremešni i uporni Likota s riječima: „Ja sam Mile iz Lipove Glavice…“

Josip je preko oca Mile (80) naslijedio glazbene gene. Dok je otac tvrdokorni folkloraš, Josip je sklon drukčijem repertoaru.

Izvodim preko 100 skladbi uz gitaru, dok su moje autorske pjesme uglavnom duhovne tematike. Skladanjem se bavim oko 5-6 godina i do sada sam studijski snimio osam skladbi. Od javnih nastupa izdvojit ću neke festivale duhovne glazbe. Volio bi načiniti malu ličku turneju, nastupiti u nekoliko ličkih gradova i na taj način promovirati najljepši dio naše Domovine, svoju Liku, skromno pripovijeda ovaj učitelj zaposlen na zagrebačkoj Šalati.

Josip se već družio s nekim proslavljenim imenima s domaće glazbene scene i uvijek je pobrao dobre kritike. Njegova skladba „Rijeka života“ već je polučila simpatije publike kojoj ne trebaju harmonike i cajke. Smirujuća, iskrena i duboka. Jer život je doista rijeka koja teče i neumitno prolazi.

M.S.