Izložba fotografija Željka Kranjčevića Wintera – Pronađeni pejzaži bit će otvorena 8. 12. 2023. (petak) u 19 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Željko Kranjčević Winter akademski je umjetnik rodom iz Otočca, a trenutno živi i radi u Rijeci. Otočkoj publici već je 2005. godine predstavio svoje radove na samostalnoj izložbi slika i skulptura „Zagrljaji“. Nekoliko puta bio je i sudionik likovnih kolonija „Likom GACKE“ i njegovi radovi u Muzeju Gacke bili su izloženi na popratnim izložbama. Na drugoj samostalnoj izložbi autor će se publici predstaviti kroz medij fotografije. Glavni motiv ovih fotografija je lokalni pejzaž, slučajno pronađen u neočekivanom predmetu – u raznobojnim slojevima boje i laka na drvenoj površini. Fragmenti pejzaža su izolirani i pomaknuti iz svojega karakterističnog konteksta, a svakodnevni predmet – ulomak stola – je izrežiran tako da stvara prikaz s paletom boja i oblika koje često viđamo i očekujemo kod prikaza Gacke doline.

Otvorenje izložbe glazbom će popratiti višestruko nagrađivani gitarist Darko Jurković Čarli na gitari i Ivan Valušek koji će publici predstaviti sitar.

Izložba je organizirana u sklopu ciklusa Likovni umjetnici u Muzeju koji se pri Gackom pučkom otvorenom učilištu održava od 2015. godine, a u sklopu kojega su predstavljani umjetnici koji stvaraju na području Ličko-senjske županije, brojni gostujući umjetnici amateri ali i akademski umjetnici. Program se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Otočca. Izložba ostaje otvorena do 12. 1. 2024.

 Gs Press / Muzej Gacke