Izložba 1. Susreta povijesnih vozila Franjo Častek

0

Otočac je danas bio domaćin otvaranja dvodnevne izložbe 1. Susreta povijesnih vozila Franjo Častek. U centru grada su Turistička zajednica Grada Otočca, Grad Otočac, Hrvatski oldtimer savez i Udruga starodobnih vozila „Klakson“ postavili svega tri vozila se „peigreom“.  Među gotovo stotinjak vozila  dominirao je  Oakland True Blue Six iz 1925. godine, najstariji  registrirani automobil u Hrvatskoj.

U centru Otočca na Trgu Dražena Bobinca bio je izložen trojac  Oakland True Six Blue iz 1925. godine, kabriolet Jaguar iz 1956. godine u  besprijekornom stanju i jedan 60-godišnji Mercedes. Dolazak vozača i automobila pozdravio je i gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac.

-Moram biti posebno  ponosan jer se Oakland True Blue Six opet vratio u Otočac, u grad gdje boravio 90-ak godina. Automobil je u perfektnom stanju, gotovo kao nov jer ga je restaurirao gospodin Antun Presečki. Uživat ćemo danas svi u ovom susretu oldtajmera, pri čemu nas fascinira ljubav vlasnika prema starim automobilima. Vjerujem da će nas Oakland pohoditi svake godine.

Iz Krapine nam je došao i Jaguar iz 1956. godine, predivni sportski kabriolet koji je nedavno potpuno restauriran. Na ovom susretu očekujemo stotinjak vozila jer se ovoga vikenda na nekoliko mjesta u Hrvatskoj priređuju slične manifestacije. Osim toga, zavladale su velike vrućine, a oldtajmeri nemaju klima uređaje. Većina automobila okupit će se u Gradskom parku koji se pokazao idealnim za veća događanja. Ovakva okupljanja puno znače u turističkom smislu jer vlasnici oldtajmera i posjetitelji svjedoče jednom izvrsnom događaju i bolje se upoznaju s našim gradom i predivnom Gackom dolinom, naglasio je gradonačelnik Goran Bukovac.

Oakland je ipak bio glavni današnji artefakt u Otočcu.  Njegov vlasnik i restaurator Antun Presečki  pojasnio nam je kako je u restauraciju ovog automobila utrošeno na tisuće radnih sati, puno ljubavi i mnoštvo originalnih dijelova pristiglih iz SAD-a. Automobil je prešao oko 60 tisuća milja, uz prosječnu potrošnju od 12 do 15 litara benzina na 100 km. Muzej oldtajmera Presečki iz Krapine ima više od 20 izložaka, plus kolekciju motocikala. Veliku feštu najavljuje 2025 godine kada njihov Oakland slavi 100 rođendan. Već je bilo ponuda iz SAD-a da se proda. Ondje se ovakvi auti puno više cijene nego li u RH.

Među ostalim oldtajmerima izloženim u Gradskom parku najviše pažnje privlačio je jedan vremešni Citroen, a od novijih modela Zastava 750, nekada popularni fićo pretvoren u kabriolet. Plastični Trabant bio je više podsjetnik na auto-industriju Istočne Njemačke u vrijeme sovjetske  dominacije.

Gs Press