Istražni zatvor određen braći Amić, ali i njihovu ocu koji je u bijegu

0

Braća Amić iz Perušića će tijekom istrage zbog prijetnji načelniku Udbine Josipu Seučeku biti u istražnom zatvoru, odlučio je u petak sudac istrage karlovačkog suda, a zbog istog je kaznenog djela već određen istražni zatvor i njihovom ocu, iako je u bijegu.

Sudac Ante Ujević rekao je Hini da je istražni zatvor osumnjičenom ocu odredio upravo zbog bijega, ali i opasnost od ponavljanja kaznenih djela, jer je “49-godišnji prvoosumnjičenik višestruko osuđivan te se protiv njega vodi više kaznenih postupaka.

Njegovim je sinovima istražni zatvor određen zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i sudionike te također zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, “jer se protiv obojice vodi više kaznenih postupaka te su više puta kažnjavani za prekršaje protiv javnog reda i mira s elementima nasilja“ , rekao je Ujević. Dodao je i da se „protiv sve trojice vodi bezbroj prekršajnih postupaka“.

Ni policija ni sudac Ujević nisu iznosili imena osumnjičenika, no neslužbeno je riječ o Darku Amiću (49) i njegovim sinovima Baji (31) i Darku (26).

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je predložilo sucu istrage mjeru istražnog zatvora nakon jučerašnjeg prvog ispitivanja dvojice uhićenika starih 31 i 26 godina.

Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića objavilo je da istragu provode zbog sumnje “da su zajedno sa 49-godišnjakom, 20. siječnja 2022. u jednom ugostiteljskom objektu u Udbini, uputili riječi prijetnje 35-godišnjem oštećeniku vezano za njegov rad i postupanje, a s ciljem da ga ustraše“, čime su kod njega izazvali “osjećaj straha i nesigurnosti“.

Sudac Ujević je upravo za činjenicu da su prijetili službenoj ili odgovornoj osobi rekao da su “počinili teži oblik djela prijetnje“. Demantirao je pritom nagađanja da se 49-godišnji prvoosumnjičenik predao.

Načelnik Udbine Josip Seuček rekao je ranije Hini da se radi o trajnom problemu nekontrolirane ispaše nečuvane stoke u vlasništvu više romskih obitelji, direktno na štetu drugih poljoprivrednika, ali i o ugrožavanju sigurnosti ljudi u prometu, također zbog nekontroliranog kretanja njihove stoke.

Policija je ranije izvještavala o naletima vozila na konje koje Amići i njihova rodbina ostavljaju bez nadzora, a za što su neki od njih već bili pravomoćno kažnjavani.

Hina