Istarski branitelji iz 119. brigade HV-a posjetili Gospić 

0

GOSPIĆ – Danas su u organizaciji Kluba branitelja 119. brigade Hrvatske vojske Gospić posjetili istarski branitelji, kojom prigodom su odali počast poginulim suborcima i prisjetili se ratnih godina, svih vrijednosti za koje su tada živjeli, ali i svih teških i ponosnih trenutaka, kao i odricanja u tim teškim danima.

Prigodom odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima pridružili su im se i članovi Udruge branitelja Domovinskog rata Pazinštine, nekadašnji pripadnici 154. brigade HV-a, koji su danas obilazili gospićki i otočki dio ličke bojišnice.

U ime domaćina vijence su položili i svijeće zapalili članovi klubova branitelja 118. brigade ZNG-a, 9. gardijske brigade Vukovi, svijeće su zapalili i predstavnici Grada Gospića, odnosno zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić, dok je ličko-senjski župan Ernest Petry zajedno s pripadnicima 118. brigade i 9. gardijske brigade položio vijenac i zapalio svijeću.

Sve nazočne u ime domaćina pozdravio je predsjednik Kluba branitelja 118. brigade ZNG-a umirovljeni pukovnik Pajo Brkljačić, koji je sve nazočne podsjetio na teške dane obrane Like i bitke za Gospić te konačnog uspjeha u pobjedničkoj Oluji, naglasivši da je gospićka bojišnica imala liniju fronte u duljini od približno 40 kilometara.

U ime pripadnika Kluba 119. brigade sve prisutne pozdravio je umirovljeni brigadir  Davor Gregorović koji je u govoru istaknuo da Klub baštini identitet, tradiciju, ratni put i vrijednosti koje su osobno svojim životima i djelovanjem baštinili i tijekom Domovinskog rata na ličkom bojištu uz napomenu da je iz 119. brigade HV-a koja je okupljala branitelje s područja cijele Istre kroz brigadu prošlo približno 6.500 branitelja od kojih je u ratu živote izgubilo 7 pripadnika brigade, 40-ak ih je ranjeno, a nažalost je i veliki broj pripadnika 119. brigade obolio u godinama nakon rata.

Riječi molitve izgovorio je župnik iz Bilaja, velečasni Domagoj Jelača koji se nadahnutim govorom zahvalio svima koji su se borili za uspostavu slobodne države Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca organiziran je i prijem istarskih branitelja u kabinetu župana Petryja koji se Istranima zahvalio na svemu što su činili tijekom Domovinskog rata braneći Gospić, Liku i hrvatsku domovinu, kojom prigodom je predsjednik Kluba branitelja 119. brigade HV-a Roberto Fabris uručio županu Petryju i predstavnicima Grada Gospića knjige odnosno monografije o ratnom putu 119. brigade HV-a.

Gs Press