Napustio nas je još jedan Gospićanin koji je svakako bio prepoznatljivi dio ovoga grada. Joso Starčević zvani Ćele živio je život dostojanstveno i vrlo časno, a to je kao profesor znao prenijeti na brojne generacije učenika. Bio je iskonski životni borac, što se posebno očitovalo u njegovu odnosu prema sportu. U mladosti je i sam bio uporni sportaš učeći mlade blagotvornim vrijednostima sporta i spoznajama da se tako postaje boljim čovjekom.

A Ćele je uistinu bio dobar čovjek: uvijek prijazan, susretljiv, razgovorljiv, uvijek tu kada pomoći treba. Sada kada je njegovo „sutra“ prestalo postojati, tek sada nam nedostaje njegov gotovo dječački šarm koji ga nikada nije napuštao. Kavica u centru grada s prijateljima, razgovori o sportu, ali njegova velika ljubav: umjetnost.

Od naoko bizarnih komadića drveća, od njihovog korijenja, Ćele je stvarao figure bezvremenskih vrijednosti, nešto što ne mogu stvoriti obični ljudi. U dijelovima odbačenih bioloških komadića prirode Ćele je vidio ljude, životinje, nestvarne i futurističke oblike.  Na nagovor obitelji i prijatelja priredio je nekoliko izložbi, ali nikada  nije prodao niti jedan dio svojega bogatog opusa.

Stara biblijska mudrost nas uči kako su skromnost, iskrenost  i poštenje najveće ljudske vrline. Odlikovale su Josu Starčevića Ćelu u punom smislu njegova postojanja. Hvala mu na tome!!!

Gs Press / c.p.L.O.