„Postoje ratnici i junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja. Takav je bio Damir Tomljanović – Gavran, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet, čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan. Ponosan sam  što smo zajedno branili i stvarali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku,“ kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s Gavranom bio od prvih dana obrane domovine 1990. sve do njegove pogibije 17. veljače 1994.

„Damir Tomljanović – Gavran dao je svoj život za slobodu koju danas imamo. Dužni smo čuvati sjećanje na njega i na sve naše junake Domovinskog rata, koji su nam i danas inspiracija i usmjerenje u našem radu za dobrobit naše domovine,“ istaknuo je ministar Medved, izrazivši uvjerenje  da ćemo i na buduće generacije prenijeti taj osjećaj poštovanja žrtve koju smo kao narod podnijeli u obrani i oslobađanju naše domovine, uz vječnu zahvalnost svima koji su položili svoje živote za našu slobodu i neovisnost.

Damir Tomljanović – Gavran dragovoljno je u kolovozu 1990. pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pokraj Zagreba. Tijekom Domovinskog rata borio se na mnogim ratištima, a poginuo je 17. veljače 1994. tijekom nadzora svojih položaja na obroncima Velebita (Tulove Grede), kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi te zapovjednik 1. sektora, IZM Zadar – ZP Split. O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna priznanja i odlikovanja, kao i svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja kojima je bio i ostao uzor.

Gs Press