Imena koja ne smiju biti zaboravljena

0

 

U Brušanima nadomak Gospića danas je Udruga specijalaca Domovinskog rata „Tigar“ iz Gospića organizirala  komemoraciju u spomen na poginule prijatelje i suborce koji su tijekom rata živote izgubili na Velebitu. Kod spomenika nazvanom „Velebitskim junacima“ okupile su se obitelji poginulih specijalaca i brojna izaslanstva.

Izaslanstvo Udruge specijalne policije predvodio je general Željko Sačić, dok je u izaslanstvu državnog vrha bio ministar MUP-a RH Davor Božinović u ime predsjednika Vlade RH. Vijenac je u ime predsjednika Hrvatskog sabora položio župan ličko-senjski Ernest Petry, dok je Ministarstvo obrane predstavljao general Željko Živanović. Ministarstvo branitelja predstavljao je savjetnik ministra Tome Medveda za psiho-socijalnu pomoć branitelja Dinko Tandara i  načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić.

U ime Ličko-senjske županije vijenac je položila zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić i zamjenik predsjednika Županijske skupštine Zlatko Fumić, kao i  izaslanstvo Grada Gospića i brojne Udruge  proistekle iz Domovinskog rata.

Moderatorica programa Maja Brozičević iz Policijske uprave ličko-senjske, istaknula je nekoliko detalja presudnih za obranu ovog dijela Hrvatske.

-Zbog strateškog značenja Velebita naši su specijalci tamo zauzeli položaje početkom 1992. godine i držali ih do konca rata. Po studeni i visokom snijegu i često uz nadljudske napore sve su to izdržali.  Naši su specijalci su prije svega bili ljudi posebnog kova: hrabri domoljubi, profesionalno pripremljeni, sa samo jednom nakanom-pobjediti u tom nametnutom ratu.

Djelujući na 120 kilometara bolišnice, od Rizvanuše preko Visočice i Stapa pa sve do kote na Bukvi uspjeli su sačuvati Velebit i ovaj dio Hrvatske. Za to su platili strašnu cijenu od 26 poginulih. Na nama je da nikada ne zaboravimo njihove žrtve u danima ponosa i slave koji nas obvezuje na trajno sjećanje, rekla je između ostaloga Maja Brozičević.

Gs Press