U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679

Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta.

Preminulo je 15 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 241.048 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5477 preminulo, ukupno su se oporavile 232.892 osobe, od toga 195 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12.218 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.321.336 osoba, od toga 7763 u posljednja 24 sata.

U 11 sati održat će se presica Stožera.

Danas umjereni rast, Božinović govorio o mjerama

Današnje brojke novozaraženih znače da je udio pozitivnih među testiranima gotovo 8.86 posto, dok je jučer iznosio oko 5 posto.

Istog dana prošlog tjedna udio je bio oko 6.8 posto.

Šef Stožera Davor Božinović jutros je najavio da će današnji rast biti veći nego prethodnih dana, a govorio je i o mjerama.

“O mjerama će se razgovarati od danas do kraja tjedna. Postoji rast, mislim da će danas rast biti veći nego prošlih dana. Mislim da to potvrđuje ispravnost našeg pristupa, da pokušamo dokučiti je li porast vezan uz žarišta, je li posljedica novih varijanti. To ćemo raditi i ubuduće”, rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li se odustati od popuštanja ako rast bude velik Božinović odgovorio je: “Nisam to rekao, ne mogu govoriti o nekom eksplozivnom rastu, ali rast postoji. Moramo vidjeti što je uzrok tog rasta i kako organizirati život.”

Božinović na Stožeru govorio o popuštanju mjera, imamo rast od 30 posto

NACIONALNI stožer civilne zaštite danas je održao novu presicu o koronavirusu u Hrvatskoj.

Danas imamo umjereni rast broja slučajeva. Imamo 688 novozaraženih na 7763 testiranja, a umrlo je 15 ljudi.

Današnje brojke novozaraženih znače da je udio pozitivnih među testiranima gotovo 8.86 posto, dok je jučer iznosio oko 5 posto. Istog dana prošlog tjedna udio je bio oko 6.8 posto.

Šef Stožera Davor Božinović jutros je najavio da će današnji rast biti veći nego prethodnih dana, a rekao je i kako rast nije eksplozivan, ali da treba vidjeti što mu je uzrok i treba li utjecati na popuštanje mjera.

Nove brojke i podaci

Prvo se iznose nove brojke.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2679.

Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta.

Preminulo je 15 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.321.336 osoba, od toga 7763 u posljednja 24 sata.

Capak: Imamo ovaj tjedan rast od 30 posto

Riječ preuzima Capak.

“Bilježimo porast od 30 posto u tjedan dana. Trenutna incidencija 14-dnevna je 115.3. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanska, a najnižu Istarska. Po incidenciji smo i dalje treći u EU, od nas su bolje samo dvije zemlje. Po stopi smrtnosti smo 19. u EU”, rekao je Capak.

“Zadnja istraživanja ukazuju na to da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče obolijevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na krajnju granicu koju je preporučila EMA”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Markotić o AstraZeneci i cijepljenju ljudi s autoimunim bolestima

Markotić je rekla kako je u prestižnom Lancetu objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže 8. tjednu nakon prve doze.

“Međunarodni stav za autoimune bolesti je da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti i da je njihov rizik zbog autoimune bolesti od covida-19 puno veći nego što bi bile nuspojave na cjepivo”, rekla je Markotić.

Kreću pitanja.

Što je uzrok ovotjednom rastu od 30 posto?

“Mi smo u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Uvijek je bilo važno traganje za kontaktima, ali sada pogotovo. Za većinu osoba koje su oboljele imamo podatke gdje su se i kako zarazile. U Splitu u bolnici ima 10 novooboljelih u 10 dana, u Domu za mentalno retardirane osobe ima još oboljelih”, rekao je Capak.

Imamo li još pozitivnih na britanski soj?

“Mi, nažalost, novih informacija o tome nemamo, to je kompliciran postupak. Od 17 uzoraka smo imali 10 sumnji, proslijedili smo ih dalje. Nadamo se da ćemo uskoro saznati rezultate”, rekao je Capak.

“Trebali bismo biti svjesni da novog soja ima u visokom postotku, definitivno se brže širi. Lakše se širi među mladima, vjerojatno i djecom”, dodala je Markotić.

Pojavila se informacija da će AstraZeneca smanjiti isporuku, je li došla potvrda za to?

“Mi smo informaciju također dobili iz medija. Mi u ovom času nemamo nikakvu službenu informaciju o smanjenju doza u drugom kvartalu. Bilo bi jako loše da se to dogodi”, rekao je Capak.

Zašto je portal za cijepljenje radio samo tri sata i kada će biti pušten u puni pogon?

“Jučer je platforma puštena u testni rad u produkciji. Interes je iskazalo preko 4 tisuće naših građana, sustav je bio stabilan. Svi građani koji su jučer iskazali interes će biti pohranjeni i neće se morati ponovno prijavljivati. Bit ćete pravovremeno obaviješteni kad će platforma biti puštena u rad, u idućim danima. Sada je najvažniji rad obiteljskih liječnika koji rade popis prioriteta. Kada dođe na red cijepljenje građana, onda će platforma biti važna. Uskoro će se pokrenuti jedan pozivni centar gdje će se oni koji ne koriste informatičku tehnologiju moći prijaviti putem telefona”, rekao je Beroš.

Hoće li biti popuštanja s obzirom na rast?

“Mi smo počeli i od danas intenziviramo razgovore oko odluke Stožera koja će pokrivati razdoblje od 1. ožujka. Imamo u kontinuitetu nekih pet dana porasta, danas nešto značajnije, više od 30 posto. U ovom trenutku ne bih htio prejudicirati konkretno, mi i dalje, kad govorimo o incidenciji, dobro stojimo. Kao što vidimo, situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu, nije čudno onda što je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna. Kad sve uzmemo u obzir, mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna. Mislimo da je poanta uspjeha da svi shvate da se moramo pridržavati mjera. Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, onda nam je i lakše kontrolirati ovu pandemiju. Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo, onda ćemo manje govoriti samo o mjerama”, rekao je Božinović.

Postoji li mogućnost da se, ako bude popuštanja, zbog loših brojki ponovno mjere postrože?

“Dakako da mogućnost uvijek postoji, jedna i druga. Ali mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo, da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu. Najgore je kad mislite: ‘Neće baš mene, neće baš danas.’ Mislim da bi, kad bi se radilo istraživanje, najviše novozaraženih bilo iz te skupine”, rekao je Božinović.

Capak je rekao kako je najbliže registraciji cjepivo Johnson & Johnson te da nitko drugi nije blizu registraciji u ovom trenutku.

Spadaju li roditelji i djeca s poteškoćama u prioritetnu skupinu?

“To sve ovisi o dijagnozi. Svi oni spadaju u drugu skupinu. I njegovatelji i roditelji imaju pravo na cijepljenje. Svi koji to ne znaju neka se jave s upitom pa ćemo to raščistiti. Sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju dovoljno razloga da spadaju u drugu skupinu, iako bih volio vidjeti i detaljne dijagnoze, no svi imaju pravo cijepiti se u drugoj skupini”, odgovorio je Capak.

Ako je cijepljenje preko reda nemoral, može li se na taj nemoral odgovoriti smjenama?

“Dobro ste postavili pitanje, ali je hipotetsko u ovom trenutku. Ne može se uspoređivati stanje u drugim zemljama s ipak uređenim sustavom u Hrvatskoj. Nadležna tijela će reći svoje”, rekao je Beroš.

Božinoviću je postavljeno pitanje o policijskim šefovima koji su se cijepili u Dubrovniku.

“Cijepljenje provode zdravstvene ustanove, one su dužne Ministarstvu zdravstva podnijeti izvješće. Vidjet će se tko se i gdje cijepio i po kojim prioritetima”, rekao je Božinović.

Gs Press / index.hr