Imamo 170 novih slučajeva, a preminulo je 4 ljudi

0

Molim vas, zapamtite, od četvero preminulih niti jedan nije bio cijepljen, a svi su visoke životne dobi – naglasio je Beroš

Posljednja 24 sata imamo 170 novih slučajeva, bilježimo blagi pad u odnosu na tjedan dana ranije, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nažalost, preminula su četiri pacijenta.

– Molim vas, zapamtite, od četvero preminulih niti jedan nije bio cijepljen, a svi su visoke životne dobi – naglasio je.

Od 152 sekvencionirana uzorka 128 je delta varijanta virusa.

Ministar Beroš kaže kako od turističkih zemalja na korona karti Hrvatska još uvijek stoji najbolje.

– Preko milijun turista je trenutno u Hrvatskoj, to je sjajno, ali moramo znati da je to povećan rizik od širenja zaraze. I zato nam to mora biti poziv na oprez i podstreh na cijepljenje. Ove brojke nas vode ka tome da smo šamponi turizma, ali isto tako moramo biti šampioni sigurnosti – naglasio je Beroš.

Apelirao je na starije građane da se cijepe. Naime, preko 40 posto iznad 80 godina nije još uvijek cijepljeno.

– Žalosti me što i danas imamo preminula 4 sugrađanina, koja možda ne bi završila tako da su se cijepila – dodao je ministar zdravstva istaknuvši kako su aktiviralo patronažne službe da idu od vrata do vrata i podsjećaju građane na cijepljenje.

– Djeca mlađa od 12 godina, kada idu na okupljanja s roditeljima ili skrbnicina, Covid potvrdu ne moraju imati – rekao je Davor Božinović.

 Božinović je izvijestio o produženju mjera, a tiču se nošenja maski, javnog prijevoza, trgovačkih centara i ograničavanje okupljanja.

Alemka Markotić je komentirala izviješće američkog CDC-a prema kojim se delta varijanta širi brzo poput vodenih kozica.

– Brže širenje delte uzrokovalo je ovako brzi pobol i sad već preko 80% infekcija je zbog delta varijante. Usporedba s vodenim kozicama može stajati, vjerojatno do kraja ovog dijela četvrtog vala ćemo imati i druge usporedbe. Oba se virusa prenose kapljičnim putom. Iz izvješća dosad znamo da delta nema specifičnih simptoma, a brzo širenje rezultirai time da veći broj ljudi razvije kliničku sliku, oko 10 do 20% će biti hospitalizirani, teže oboljeti. Kad imamo velike brojeve, imamo veći broj onih u bolnici i na respiratoru – rekla je Markotić.

– Virus je zahvatio cijeli svijet. Očito se mora računati na to da će on dugo biti s nama, nitko sad ne zna koliko. Logika je da svi koji nisu cijepljeni će se prije ili kasnije zaraziti. Poanta je da s cijepljenjem može postići ono o čemu je govorila Markotić. Neki razmišljaju o trećoj dozi, o modificiranom cjepivu u budućnosti. Najbolje se s ovom pošasti nositi tako da umanjimo mogućnost širenja zaraze, da primimo cjepivo i zaštitimo se – dodao je Božinović.

Krunoslav Capak izložio je detalje oko mjera za proslave Oluje, Alke i Velike Gospe.

– Za proslavu Oluje epidemiološki okvir još nije gotov. Ekipa je na terenu u Kninu, bit će sve poznato u ponedjeljak. Proslava će izgledati slično prošlogodišnjoj s klasičnim epidemiološkim mjerama. Što se tiče Alke, prema novoj odluci za primorske županije za događanja više od 1.000 osoba treba okvir koji potvrđuje Nacionalni stožer, Alka je predložila covid potvrde i Nacionalni stožer je donio pozitivno mišljenje o tome. Što se tiče Velike gospe, još nema zahtjeva – rekao je Capak.

Capak kaže kako Hrvatska po incidenciji zasad stoji dobro.

– U ovom trenutku smo bliže zelenom nego crvenom na korona karti. Većina Hrvatske osim jadranske je daleko od toga da postane narančasta, a kamoli crvena. Incidencija se može širiti do 200, to je dvostruko više nego nam je sada – kazao je Capak.

O podizanju tužbi i traženju odšteta vezanih uz covid govorio je ministar Beroš.

– Zasad nema tužbi prema zdravstvenim ustanovama. KBC-u Zagreb je stigao odštetni zahtjev obitelji koji smatraju da se preminuli zarazio covidom u bolnici. Rekli su da su poštovane sve epidemiološke mjere i ako se desi neki pravni postupak u smislu tužbe, obavijestit će me, no sad to nije tako. Vjerojatno je moguće očekivati tužbe, no otpočetka pandemije ponašali smo se sukladno preporuama HZJZ-a, a to je uključivalo i siguran rad u bolnicama. Pacijenti su brzim testom bili negativni, a razvili su pozitivitet, no mi ne možemo točno znati zašto i kako. Zato smo tražili upute kako se u takvim situacijama ponašati da sustav bude siguran – rekao je Beroš.

Gs Press / 24sata.hr