Ovogodišnja središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i hrvatskoga Križnog puta održana je u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini. Pokrovitelj današnje komemoracije bio je Hrvatski sabor čiji je predsjednik Gordan Jandroković sa suradnicima boravio na Udbini. Kod Crkve hrvatskih mučenika dočekao ih je župan Ličko-senjski Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, državni tajnik Darko Nekić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i načelnik Općine Udbina Josip Seuček.

Današnji je program prenosila državna TV i radio, a započeo je molitvom križnog puta koju je predvodio župni upravitelj u Krašiću Ivan Vučak sa svojim župljanima. Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić je u uvodnom govoru zaželio dobrodošlicu predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimiru Puljića, riječkom nadbiskupu i metropoliti mons. Ivanu Devčiću, novom splitskom nadbiskupu mons. Draženu Kuleši, kao i brojnim svećenicima i redovnicama. Zasebnu zahvalnost biskup Križić izrekao je Bleiburškom vodu koji dugi niz godina otima zaboravu događaje i žrtve iz svibnja 1945. godine. Misu je na vanjskom oltaru predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji je isticao patnje uznika iz vremena poraća.

-Danas smo u Udbini da bismo se sjetili brojnih žrtava iz svibnja 1945. godine kada su se mnogi vojnici civili sa ovih prostora i šire željeli predati savezničkim trupama. Umjesto toga završili su na milost i nemilost osvetničkoj pomami komunističke vojske Jugoslavije. Mnogi su tih dana surovo likvidirani, a preživjeli su započeli hrvatski Križni put. Zahvalni smo što nakon desetljeća šutnje u slobodnoj Hrvatskoj smijemo spominjati te žrtve. Od tih je dana prošlo 77 godina. Žrtve su prije smrti bile obespravljene, ponižene, mučene i likvidirane bez suda i dokazane krivnje. Mi ne pozivamo na mržnju i osvetu, pozivamo samo na oprost, molitve i otimanje zaboravu tih žrtava.
Nedužne žrtve ubijane su od strane agresora u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH, a danas ljudi ginu u Ukrajini. Primjer ljudske ustrajnosti i patnje za vjeru i narod je naš preuzvišeni kardinal Alojzije Stepinac. Na obilježavanju godišnjice njegove smrti kardinal Franjo Kuharić je u krcatoj Zagrebačkoj katedrali rekao: „Ima grobova na kojima nema spomenika, ima žrtava pokrivenih šutnjom“! Tek sam nešto kasnije mogao razumjeti svu tragiku Bleiburga i hrvatskog Križnog puta. Za Crkvu i narod nije bilo težeg vremena od onoga uoči, za vrijeme II. svjetskog rata i poraća. Mnoge žrtve nas obvezuju da im označimo stratišta, a oni koji to istražuju trebali bi činiti to strasnije, uz jaču podršku državnih institucija, rekao je biskup Ivan Ćurić.

Današnja komemoracije događala se uz liturgijsko pjevanje Mješovitog župnog zbora sv. Ante s Humca.

Gs Press / M.S.