U Gospiću je jučer građanin dragovoljno predao značajan arsenal oružja, uključujući automatsku pušku, pušku s užljebljenim cijevima, 474 komada raznog streljiva, te dva spremnika za automatsku pušku.

Policijski službenik zadužen za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je navedena minsko-eksplozivna sredstva i pohranio ih u skladište do njihovog konačnog uništenja.

Istog dana, na otvorenom prostoru blizu mjesta Lički Novi, građanin je pronašao kazetnu bombicu KB-1, poznatu i kao “zvončić”. Drugi građanin je pronašao ručnu bombu M-75 u mjestu Konjsko Brdo. Obje su bombe uništene na mjestima pronalaska pod nadzorom policijskog službenika za protueksplozijsku zaštitu, uz poduzimanje svih potrebnih sigurnosnih mjera.

Ovo slučajevi ukazuju na to da na području Ličko-senjske županije još uvijek postoji određena količina zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz razdoblja Domovinskog rata, a čak i iz doba Drugog svjetskog rata. Ove naprave predstavljaju veliku opasnost, posebno ako ih pronađu djeca, pa je svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito važna.

Policija još jednom poziva građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da obavijeste policiju na broj 192, čime bi učinili prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez ikakvih sankcija.

Gs Press