Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije: ljepše, ugodnije i prije svega  svečanije

Ministarstvo unutarnjih poslova od 1993. godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ koja ove godine traje od 12. prosinca 2022. godine do 8. siječnja 2023. godine

Cilj ove operativne akcije je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Prošlogodišnji blagdani na području Policijske uprave ličko-senjske protekli su u izrazito povoljnom ozračju, odnosno nije zabilježen niti jedan događaj u kojem je netko ozlijeđen zbog uporabe pirotehničkih sredstva.

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti, propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/17, 141/20, 114/22).
Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine.

Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju. Uporaba dozvoljene prirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kazne za građane koji budu koristili zabranjena sredstva kreću se od 5.000 do 15.000 kuna (660 do 1990 eura), a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna (1320 do 3980 eura), ovisno o vrsti prekršaja.

Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. To mogu biti ozlijede oka, prstiju, šake, ruke, a nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet.

Stoga pozivamo sve da se suzdrže od uporabe pirotehnike. Ujedno, apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere, pozivamo građane na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva, te im savjetujemo:

 • kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
 • uvijek budite uzor svom djetetu,
 • savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć,
 • ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.

Preporučujemo građanima da: 

 • oružje drže pod nadzorom i zaključano,
 • nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijave policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
 • ukoliko koriste pirotehniku, obavezno pročitaju i pridržavaju se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
 • pirotehniku kupuju u ovlaštenim prodavaonicama,
 • pirotehnička sredstva ne koriste pod utjecajem alkohola,
 • poštuju sigurnosnu udaljenost prilikom uporabe,
 • ne pokušavaju ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

 Želimo Vam mirne i sigurne blagdane!

Gs Press / PULS