Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine tisuća glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bismo bili bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu.

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 264, Trump – 214

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u 13:40):

  • Pennsylvania – vodi Trump. Donald Trump – 50.7%, Joe Biden – 48.1%. Prebrojano 89%. Država nosi 20 elektorskih glasova.
  • Nevada – vodi Biden. Joe Biden – 49.3%, Donald Trump – 48.7%. Prebrojano 75%. Država nosi 6 elektorskih glasova.
  • Georgia – vodi Trump. Donald Trump – 49.6%, Joe Biden – 49.2%. Prebrojano 98%. Država nosi 16 elektorskih glasova.
  • Sjeverna Karolina – vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojano 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

Gs Press / index.hr