HZJZ je izmijenio i pravila o samoizolaciji

0

Ravnateljem Krunoslav Capak za RTL je detaljno pojasnio izmjenjene prepeporuke HZJZ-a. Osim priznavanja antigenskog testa kao dokaza preboljenja, glavna izmjena je skraćenje samoizolacije.

Bliski kontakti cijepljeni ili preboljeli prije više od 4 mjeseca, osobe s blagim do umjerenim simptomima bolesti idu u izolaciju sedam dana, a ne 10 kao do sada. Mjere će vrijediti i retroaktivno.

‘Preporučio bih svima da pročitaju preporuke’

“Preporuke vrijede i retrokativno. Svatko se može pozvati da su donesene nove preporuke. Kako je omikron malo promijenio epidemiološku situaciju u svijetu i nešto se drugačije ponaša od prethodnika, mi smo uskladili i preporuke. Većina europskih zemalja je prešla na 7-dnevnu izolaciju jer se pokazalo da se najčešće bolest prenosi u prvim danima i dali smo neka izuzeća za osobe koje su potpuno cijepljene ili preboljele plus cijepljene, da ne moraju ići u samoizolaciju ako su bili u kontaktu s bolesnom osobom”, kazao je Capak.

“I karantena je propisana 10 dana, ali se može izaći nakon sedam dana ako je osoba cijepljena prije više od 120 dana ili preboljela prije više od 120 dana”, kazao je Capak i preporučio svima da pročitaju preporuke.

Detaljan popis izmjena objavio je HZJZ. Kao glavni razlog i tamo je naveden soj omikron.

“Izmijenjene su preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina. Također, zbog potrebe održavanja funkcioniranja društva općenito, zdravstvenog sustava i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantena osobama u kojih skraćivanje izolacije i karantene ne nosi veliki rezidualni rizik”, navodi HZJZ.

Čitav dokument možete pročitati OVDJE, a niže su istaknute glavne izmjene

 • Karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od 4 mjeseca traje sedam dana.
 • Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana ako su: 1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, 2. docijepljene,3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili 4. nakon preboljenja primarno cijepljene.
 • Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su:
  1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca,
  2. docijepljene,
  3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili
  4. nakon preboljenja primarno cijepljene; ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika.

Gs Press / net.hr