SUTRA u Hrvatsku stiže velika promjena vremena. Prvo će donijeti obilnu kišu, a u noći na subotu i tijekom subote očekuju se snježne padaline u gorju, ali i u nizinama.

“Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu”, objavio je DHMZ.

“Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice, uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti”, objavio je DHMZ u posebnom upozorenju.

DHMZ objavio veliku prognozu za zimu

Meteorolozi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda objavili su danas sezonsku prognozu za zimu u Hrvatskoj. U nastavku je prenosimo u cijelosti:

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu za dugoročnu prognozu vremena, vrlo je velika vjerojatnost da će zima 2023./24. u Hrvatskoj (klimatološka zima – prosinac, siječanj, veljača) biti toplija od klimatološkog prosjeka (1981. – 2010.).

Gledajući po mjesecima, veće odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka izgledno je u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači. Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina.

Bit će puno oborina

Manja pouzdanost kod prognoza na sezonskoj skali javlja se kod prognoze količine oborine zbog njezine složenosti, što kod interpretacije izračuna valja imati na umu. Za ovu se zimu predviđa količina oborine uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju.

Dugoročne prognoze, odnosno prognozirano odstupanje meteoroloških parametara od sezonskog prosjeka, ne mogu dati detalje vezane za promjene na manjoj vremenskoj skali. Primjerice, u sezonskoj se prognozi ne može prognozirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja bez oborine s razdobljima kada je, ne samo lokalno, moguća izraženija oborina, točnije obilna kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, potrebno je pratiti i vremenska izvješća, te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja (dan ili dva unaprijed), osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike – MedCOF, kojih je Hrvatska članica”, objavio je DHMZ.

Severe Weather: Evo u kojem mjesecu bi moglo biti najviše snijega u Hrvatskoj

Portal SevereWeather.eu objavio je dugoročnu prognozu snježnih padalina za ovu zimu. Dio prognoze posebno se bavi Europom.

Najrealniji je scenarij onaj u kojem će biti manje snježnih oborina nego inače. Ipak, to neće vrijediti za više predjele, u kojima bi moglo biti i više snijega, posebno u srednjoj i sjevernoj Europi. Kontrasti su uočljivi iz mjeseca u mjesec, ponajviše zbog utjecaja El Niña. Portal analizira predviđanja oborina prema dva modela dugoročne prognoze vremena ECMWF i UKMO.

Prvi model

SevereWeather analizu je započeo s ECMWF-om budući da je to najčešće korišten i visoko cijenjen sustav sezonskog predviđanja.

Navode kako sezonska prosječna slika općenito pokazuje vrlo slabu prognozu snježnih oborina. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za Alpe i više dijelove sjeverne Europe.

U usporedbi s prognozom iz prošlog mjeseca, posljednja prognoza pokazuje puno više ukupnih snježnih oborina nad kontinentom, osobito nad dijelovima srednje Europe, sjeverozapada i sjevera. No razlog za to je, napominju, vrlo niska količina snijega u prethodnoj prognozi.

Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje veći dio kontinenta s jakim negativnim količinama snježnih padalina, osim krajnjeg sjevera. To je zbog zapadnijeg strujanja koje ide prema jugozapadnom u većem dijelu Europe. Oborina će biti, ali bit će toplije pa bi snijeg trebao u većoj mjeri izostati.

U siječanjskoj prognozi obrazac se poboljšava i pokazuje da će u više područja u srednjoj Europi biti većih količina snijega, piše SevereWeather. No više snijega od uobičajenog ne bi trebalo biti u Hrvatskoj.

U veljači nema većeg poboljšanja u odnosu na prethodni mjesec u široj slici Europe, ali postoje neka područja u srednjoj Europi s više snježnih oborina nego što je uobičajeno, kao i na sjeverozapadu. Među tim područjima u srednjoj Europi je i Hrvatska, kako se može vidjeti na karti. U sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, previđa se, bit će više snijega nego što je uobičajeno, a ostatak Hrvatske bit će uglavnom u prosjeku.

Gs Press / index.hr