Hrvatski branitelji s Kosova na prijemu kod župana Petryja

0

Župan ličko-senjski Ernest Petry ugostio je danas Moto klub Veterani- Croatia , Moto klub Veterani UČK iz Republike Kosovo, pripadnike Kluba veterana 9. gbr Vukovi i članove Kluba 118. brigade ZNG Gospić. Moto klub Veterani- Croatia tradicionalno od 2009. godine organizira moto defile „Ponos ratnih veterana u Kninu“ povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a na ovogodišnje obilježavanje pozvali su i Moto klub Veterani UČK iz Republike Kosovo, među kojima ima sudionika Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nakon Knina danas su obišli Ličko bojište jer je dosta branitelja s Kosova bilo i na ovom području.

Tijekom službenog prijema župan Petry još jednom se zahvalio svim Albancima koji su tijekom Domovinskog rata branili Hrvatsku, a veliki broj ih je branio Liku.

-Kao Gospićanin znam s koliko ste žara branili Liku i cijelu Hrvatsku. Ujedno vam čestitam što ste ostvarili svoj kontinuitet i stvorili vlastitu državu. Sada ste državotvoran narod na karti Europe i svijeta. U Hrvatskoj ste i prije imali prijatelje, a to se prijateljstvo i uvažavanje znatno povećalo tijekom rata. Uvijek ste dobro došli u našu županiju i hvala vam što ste u Hrvatskoj gdje se morate osjećati kao kod kuće.

Svi ovi dragovoljci, bez obzira odakle ste stigli, stvarali ste ovu državu i na tome vam moramo vječno biti zahvalni, poručio je župan Petry i pozdravio predstavnike svih braniteljskih udruga.

Pojašnjenje gostovanja članova Veterana iz UČK Kosovo dao je Ratko Dragović, bajker iz MC Veterani-Croatia.

-Najprije smo obišli južno bojište kod Koanvala, gostovali kod 4. gardijske brigade HV, a jučer smo bili u Kninu. Nas i suborce s Kosova vežu ratna događanja, ali i poslijeratna druženja jer smo dva navrata bili kod njih u gostima. To je mlada država, sa sličnim problemima kao i kod nas. Prošli su svoju golgotu u ovome ratu, gdje je kao i kod nas, na Kosovu stradalo puno civila.

Želimo de danas u miru povezati u bajkerske asocijacije i putovati diljem Europe. Korona nas je sve pomalo zakočila, ali ne sumnjam da će i to proći, rekao je Dragović. O problemima priznanja braniteljskog statusa i zakonskih prava braniteljima s Kosova govorio je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice braniteljskih udruga RH.

Nazočne je u ime Kluba veterana 9. gbr Vukovi pozdravio predsjednik Antonio Šebalj, dok je u ime Kluba 118. brigade ZNG-a govorio predsjednik Pajo Brkljačić.

-Sjećam se naših zajedničkih proboja u smjeru Ličkog Osika gdje su poginuli mnogi naši suborci. Bila su to vrlo teška vremena kada je hrabrost i upornost hrvatskih branitelja bila na kušnji. Naše suborce Albance niti onda niti danas ne izdvajam po bilo čemu. Slušao sam gospodina Kačinarija i iskreno mi je žao što mnogi zaslužni branitelji s Kosova niti danas nisu riješili svoj status, naglasio je Pajo Brkljačić.

GsPress